Poljoprivredi na raspolaganju 54 miliona eura

Bez autora
Jun 27 2015

Crna Gora ispunila je standarde za otvaranje pregovaračkih poglavlja za poljoprivredu i ribarstvo. To znači da će naša zemlja imati na raspolaganju oko 54 miliona eura, koje će 2020. godine moći da iskoristi za jačanje institucija i podršku poljoprivrednim izvođačima. To je izjavio ministar poljoprivrede, Petar Ivanović. Poručio je da će cilj naših pregovora sa Briselom biti da se što više sačuva veći broj poljoprivrednih proizvbođača na evropskom tržištu. Vijest da je Crna Gora otvorila pregovoračka poglavlja jedanaest (poljoprivreda) i trinaest (ribarstvo), u ovom trenutku možda ne znači puno našim poljoprivrednicima. Međutim, ono što će im taj posao u budućnosti omogućiti sigurno će ih zanimati, ali i obradovati. Kroz ova dokumenta predviđen je i način na koji ćemo utrošiti sredstva za jačanje institucija, poput Fitosanitarne i Veterinarske uprave, i s druge strane stvoriti uslove za povlačenje sredstava kroz IPARD projekat naredne godine. Radi se o 39 miliona eura koji su namijenjeni direktno za finansiranje poljorivrednih proizvođača, a mogli bi da koristimo još i 15-ak miliona eura kroz projekte IPA-e za potrebe institucionalnog jačanja razvoja poljoprivrede, kazao je Ivanović.

Poljoprivredi na raspolaganju 54 miliona euraCrna Gora ispunila je standarde za otvaranje pregovaračkih poglavlja za poljoprivredu i ribarstvo. To znači da će naša zemlja imati na raspolaganju oko 54 miliona eura, koje će 2020. godine moći da iskoristi za jačanje institucija i podršku poljoprivrednim izvođačima.

To je, za Televiziju Crne Gore, izjavio ministar poljoprivrede, Petar Ivanović.

Poručio je da će cilj naših pregovora sa Briselom biti da se što više sačuva veći broj poljoprivrednih proizvbođača na evropskom tržištu.

Vijest da je Crna Gora otvorila pregovoračka poglavlja jedanaest (poljoprivreda) i trinaest (ribarstvo), u ovom trenutku možda ne znači puno našim poljoprivrednicima.

Međutim, ono što će im taj posao u budućnosti omogućiti sigurno će ih zanimati, ali i obradovati.

"Kroz ova dokumenta predviđen je i način na koji ćemo utrošiti sredstva za jačanje institucija, poput Fitosanitarne i Veterinarske uprave, i s druge strane stvoriti uslove za povlačenje sredstava kroz IPARD projekat naredne godine. Radi se o 39 miliona eura koji su namijenjeni direktno za finansiranje poljorivrednih proizvođača, a mogli bi da koristimo još i 15-ak miliona eura kroz projekte IPA-e za potrebe institucionalnog jačanja razvoja poljoprivrede", kazao je Ivanović.

Kako bi ta sredstva poljoprivrednici iskoristili u primjeni evropskih standarda mogu očekivati pomoć države.

"Nama je namjera da koristimo edukaciju, da koristimo postepeno uvođenje standarda, da jačamo poljoprivrdnike, da bi oni koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom ostali na tržištu EU", rekao je Ivanović.

Paralelno sa tim, država će pripremati pregovaračke pozicije, kako bi do kraja godine otvorila pregovore sa Briselom. U nekim djelovima biće neophodno samo usklađivanje sa evropskim pravilima, dok će neki zahtijevati pregovre.

"Što znači da ćemo morati da budemo vrlo uporni u zahtjevima da kroz derogacije, da kroz određena izuzeća sačuvam naše poljoprivrednike", istakao je Ivanović.

I dok država bude vodila pregovore sa Briselomo, svoj doprinos evropskom procesu moraju dati i sami poljoprivrednici.

"Suviše je jaka konkurencija u EU. Jedini način da opstanemo je da radimo zajedno što je više moguće. Isto tako, moramo shvatiti da se možemo probiti jedino kvalitetom. Takođe, moja poruka je da je bezbjednost hrane jako važna za dugoročnu održivost poljoprvredne proizvodnje i zdravlje građana", poručio je ministar.

A samo tako naši poljoprivrednici mogu osvojiti tržište od pola milijarde stanovnika, koje će im se otvoriti ulaskom Crne Gore u EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik