Produktna berza: Najzastupljenije berzanske robe soja i sojina sačma

Bez autora
Jun 28 2015

Vest da je žetva pšenice počela, te podatak da je cena hlebnog zrna novog roda na novosadskoj berzi startovala sa pozicije od 16,50 dinara za kilogram bez PDV, svakako zavređuje da dobije epitet “vest nedelje” sa organizovanog berzanskog tržišta. Ako informaciju o ceni “nove” pšenice možemo svrstati u pravu tržišnu ekskluzivu, svakako da se pored toga ne može zaobići još jedan kuriozitet, a to je podatak da su najzastupljenije robe u strukturi prometa na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu bile robe iz tzv. soja kompleksa. Ukupan promet u period od 22. do 26. juna 2015. godine od tona 789 robe je za 50,29 odsto veći nego prethodne nedelje, dok je zahvaljujući već pomenutoj strukturi prometa, vrednosni obim prometa koji je iznosio 27.274. 900 dinara, u odnosu na prethodni nedeljni period čak duplo veći.

Produktna berza: Najzastupljenije berzanske robe soja i sojina sačmaVest da je žetva pšenice počela, te podatak da je cena hlebnog zrna novog roda na novosadskoj berzi startovala sa pozicije od 16,50 dinara za kilogram bez PDV, svakako zavređuje da dobije epitet “vest nedelje” sa organizovanog berzanskog tržišta. Ako informaciju o ceni “nove” pšenice možemo svrstati u pravu tržišnu ekskluzivu, svakako da se pored toga ne može zaobići još jedan kuriozitet, a to je podatak da su najzastupljenije robe u strukturi prometa na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu  bile robe iz tzv. soja kompleksa.

Ukupan promet u period od 22. do 26. juna 2015. godine od tona 789 robe je za 50,29 odsto veći nego prethodne nedelje, dok je zahvaljujući već pomenutoj strukturi prometa, vrednosni obim prometa koji je iznosio 27.274. 900 dinara, u odnosu na prethodni nedeljni period čak duplo veći.

Višemesečna licitacija i nagađanja o mogućoj ceni pšenice roda 2015. su dobili svoj epilog 25.06. kada je zaključen prvi kupoprodajni ugovor u trgovanju ovom robom po ceni od 18,15 dinara za kilogram (16,50 dinara za kilogram bez PDV).  Ova cena nema svoj upoređujući reper iz prethodne nedelje, ali ima upoređujući podatak iz prethodne godine. Startna cena pšenice ovogodišnjeg roda u odnosu na prvo trgovanje pšenice prošlogodišnjeg roda kada je cena iznosila 17,00 dinara za kilogram bez PDV je manja za 2,94 odsto. Odnos cena međutim dobija sasvim drugu sliku kada se dinarske vrednosti pretvore u dolarske. Vrednost prve cene pšenice prošlogodišnjeg roda je iznosila 200,52 $/t, dok je ovogodišnja cena prvog otkosa 153,36 $/t što je za 23,50 odsto manje nego prošle godine i to je praktčno realan pad vrednosti ove robe u ovoj u odnosu na prošlu godinu.

Cena kukuruza je u padu. Usaglašavenje domaće cene sa izvoznim cenama na tzv. FOB paritetu, rezultiralo je prosečnom prošlonedeljnom cenom od 16,82 dinara za kilogram (16,29 dinara za kilogram bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je pad za 2,57 odsto. Da li će blagi rast cene kukuruza na referentnim svetskim tržitima uskoro osetiti i naše tržište videćemo već sledeće nedelje.

Najzastupljenije berzanske robe u nedelji za nama svakako su bile soja i sojina sačma. Sojino zrno se prodavalo uz klauzulu gratis lagera po pretežnoj ceni od 40,15 dinara za kilogram (36,50 dinara za kilogram bez PDV). Soja je u ekonomskoj 2014./15 godini zabeležila najveći cenovni pad od svih primarnih poljoprivrednih kultura prisutnih na berzanskom trgovanju. Sojina sačma sa 44% proteina se prodavala protekle nedelje po prosečnoj ceni od 51,60 dinara za kilogram (43,00 dinara za kilogram bez PDV), što je za 6,52 odsto manja cena u odnosu na poslednje trgovanje u prethodnom periodu.

Opšti pad cena za posledicu je imao i veoma očigledan pad vrednosti PRODEX-a koji je u petak, 26. juna 2015. godine, iznosio 198,03 indeksnih poena ili 5,33 indeksna poena manje nego poslednjeg dana trgovanja prethodne nedelje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik