Ulaskom u EU porašće carinske stope

Bez autora
Jun 29 2015

Crna Gora će, kada postane članica EU, morati da poveća carinske stope za većinu robe iz carinske tarife, saopštio je šef Radne grupe za pregovaračko poglavlje 29 - Carinska unija, Mitar Bajčeta. Crna Gora će ulaskom u EU postati dio zajedničkog tržišta na kojem se prilikom uvoza robe primjenjuju zajednička pravila, carine i kvote. Bićemo zato u obavezi da primjenjujemo zajedničku carinsku tarifu, kazao je Bajčeta. On je dodao da je od stupanja na snagu privremenog Sporazuma o trgovini i srodnim pitanjima, Crna Gora u obavezi da usaglašava carinsku tarifu sa evropskom. Numeričke, odnosno tarifne oznake robe sadržane u tarifi ažuriraju se svake godine i usaglašavaju sa evropskim, pa se može reći da je crnogorska tarifa identična evropskoj u tom segment, rekao je Bajčeta.

Ulaskom u EU porašće carinske stopeCrna Gora će, kada postane članica EU, morati da poveća carinske stope za većinu robe iz carinske tarife, saopštio je šef Radne grupe za pregovaračko poglavlje 29 - Carinska unija, Mitar Bajčeta.

“Crna Gora će ulaskom u EU postati dio zajedničkog tržišta na kojem se prilikom uvoza robe primjenjuju zajednička pravila, carine i kvote. Bićemo zato u obavezi da primjenjujemo zajedničku carinsku tarifu”, kazao je Bajčeta u intervjuu Pobjedi.

On je dodao da je od stupanja na snagu privremenog  Sporazuma o trgovini i srodnim pitanjima, Crna Gora u obavezi da usaglašava carinsku tarifu sa evropskom.

“Numeričke, odnosno tarifne oznake robe sadržane u tarifi ažuriraju se svake godine i usaglašavaju sa evropskim, pa se može reći da je crnogorska tarifa identična evropskoj u tom segment”, rekao je Bajčeta.

On je naveo da su liste farmaceutskih proizvoda, na koje se primjenjuje oslobađanje od carine, u potounosti usaglašene sa evropskim, dok će dio priloga evrospke tarife, koji se odnosi na poljoprivrednu politiku, preferencijalni tretman pojedine vrste robe postati dio nacionalnog zakonodavstva tek danom prostupanja EU, jer se odnosi na zajedničko tržište i politiku EU prema trećim državama.

Bajčeta je saopštio da je u posljednjih godinu Uprava carina obavila 72,56 hiljada pregleda vozila i robe, kao i 323 inspekcijske kontrole uvoznika.

“Utvrđene su 402 nepravilnosti i izdato 407 prekršajnih naloga. Vrijednost izrečenih kazni je oko 251,27 hiljada eura. Nadležnom državnom tužilaštvu je podneseno 11 krivičnih prijava”, naveo je Bajčeta.

On je kazao da je oduzeta krijumčarena roba vrijedna 501,58 hiljada eura. Carinici su u sedam slučajeva spriječili krijumčarenje i oduzeli 60,2 kilograma skanka i 1,5 kilograma heroina.

Bajčeta je ocijenio da Uprava carina ostvaruje značajne rezultate, kako u povećanju naplate budžetskih prihoda, tako i u izricanju prekršajnih sankcija i naplati novčanih kazni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik