"Horozović" kupio imovinu "Famosa"

Bez autora
Jun 29 2015

Firma "Horozović" iz Sanskog Mosta novi je vlasnik imovine preduzeća "Famos", nakon što je njihova licitacijska ponuda ocijenjena najpovoljnijom, potvrdio je Mustafa Avdagić, načelnik ove općine. Raduje nas što se priča o 'Famosu' na ovaj način okončala, te se nadamo kako će novi vlasnik pokrenuti proizvodnju i otvoriti nova radna mjesta, što je naš prioritetni interes, istakao je Avdagić. Za kupovinu desetak dunuma zemljišta sa devastiranim proizvodnim halama i upravnom zgradom, koji se nalaze na lokaciji stare industrijske zone u Sanskom Mostu, firma "Horozović" platila je 560.000 maraka. Inače, pomenuta firma vodeći je proizvođač plastične stolarije na prostoru Unsko-sanskog kantona, a svoje proizvode najvećim dijelom izvozi na zapadnoevropsko tržište.

"Horozović" kupio imovinu "Famosa"Firma "Horozović" iz Sanskog Mosta novi je vlasnik imovine preduzeća "Famos", nakon što je njihova licitacijska ponuda ocijenjena najpovoljnijom, potvrdio je Mustafa Avdagić, načelnik ove općine.

"Raduje nas što se priča o 'Famosu' na ovaj način okončala, te se nadamo kako će novi vlasnik pokrenuti proizvodnju i otvoriti nova radna mjesta, što je naš prioritetni interes", istakao je Avdagić.

Za kupovinu desetak dunuma zemljišta sa devastiranim proizvodnim halama i upravnom zgradom, koji se nalaze na lokaciji stare industrijske zone u Sanskom Mostu, firma "Horozović" platila je 560.000 maraka. Inače, pomenuta firma vodeći je proizvođač plastične stolarije na prostoru Unsko-sanskog kantona, a svoje proizvode najvećim dijelom izvozi na zapadnoevropsko tržište.

Preduzeće "Famos" se u posljednjih nekoliko godina nalazi u stečajnom postupku kojim se nastoje izmiriti velika dugovanja prema povjeriocima. U međuvremenu imovina firme je gotovo u potpunosti opustošena i pokradena.

"Famos" se nekad nalazio u sastavu istoimenog holdinga i proizvodio je spojnice za vozila. U poslijeratnom periodu firma je izdvojena iz pomenutog holdinga i nekoliko pokušaja njene privatizacije okončano je neuspjehom. Najveći problem u tom procesu bili su imovinski odnosi jer je veći dio imovine pod bankarskom hipotekom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik