Srbija pozvana u energetski projekat "Agri"

Bez autora
Jun 29 2015

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić saopštio je danas da je naša zemlja dobila ponudu od Rumunije da učestvuje u energetskom projektu "Agri", kojim treba da se transportuje gas iz Azerbejdžana u Evropu.Antić je u obraćanju novinarima, nakon sastanka sa ministrom energije, malih i srednjih preduzeća i poslovnog okruženja Rumunije Andreom Dominikom Gereom, najavio da će Srbija i Rumunija razmotriti izgradnju gasne interkonekcije između dve zemlje.

Srbija pozvana u energetski projekat "Agri"Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić saopštio je danas da je naša zemlja dobila ponudu od Rumunije da učestvuje u energetskom projektu "Agri", kojim treba da se transportuje gas iz Azerbejdžana u Evropu.

Antić je u obraćanju novinarima, nakon sastanka sa ministrom energije, malih i srednjih preduzeća i poslovnog okruženja Rumunije Andreom Dominikom Gereom, najavio da će Srbija i Rumunija razmotriti izgradnju gasne interkonekcije između dve zemlje.

Projekat "Agri" je još jedan od interesantnih u kojima Srbija može učestvovati i koji može dovesti određene količine gasa na Balkan, objasnio je on i naglasio da je poziv za učešće Srbije u tom projektu veoma važan, s obzirom na planove izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Rumunije od Mokrina do Arada.

Sistemom transporta nazvanim "Agri", kako je naveo, treba godišnje da se iz Azerbejdžana u Evropu doprema od pet do deset milijardi kubika gasa, a projektom bi trebalo da se gas iz Azerbejdžana dopremi do Gruzije, gde će biti pretvaran u tečni gas, zatim bi se brodovima dopremao do Rumunije, a potom gasovodima do evropskih zemalja.

Prema njegovim rečima, projekat je u početnoj fazi i za njega se priprema studija izvodljivosti.

Antić je precizirao da je Srbija pozvana da u septembru ili oktobru učestvuje na sastanku sa zemljama učesnicama u projektu, među kojima su Gruzija, Azerbejdžan, Rumunija i Mađarska.

On je, kada je reč o gasnoj konekciji između Srbije i Rumunije, rekao da je planirano da ona bude dužine 76 kilometara, pri čemu će gasna preduzeća dveju zemalja uraditi dalje tehničke detalje projekta.

Zainteresovani smo da to bude dvosmerni gasovod, kapaciteta ne manjeg od milijardu kubika gasa godišnje, a vrednost projekta će biti definisana kad se urade tehnički detalji, napomenuo je ministar.

Srbija i Rumunija će, kako je najavio, za nekoliko meseci kad se završi tehnička studija, predložiti Evropskoj komisiji da taj projekat bude jedan od prioritetnih u finansiranju iz evropskih fondova, što će omogućiti diverzifikaciju izvora snadbevanja gasom za obe zemlje.

On je preneo da je sa Gereom razgovarao i o nastavku realizacije projekta naftovoda od Pančeva do Temišvara, što bi bilo u interesu Naftne industrije Srbije jer bi se tako značajno pojeftinili troškovi transporta nafte i naftnih derivata između Srbije i Rumunije.

Tema sastanka je bilo i zajedničko upravljanje Srbije i Rumunije na hidroelektrani "Đerdap", gde postoje određeni tehnički problemi, pri čemu je postignut dogovor o tome da ton rešavanja tih problema bude prijateljski.

Gerea je najavio da će gasovod "Istočni prsten", koji treba da poveže Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku i Slovačku, nastaviti da se razvija od naredne nedelje.

On je, međutim, istakao da zemlje učesnice u tom projektu za sad nisu zainteresovane da se preko tog projekta priključe na gasovod "Turski tok", koji treba da doprema gas iz Rusije do tursko-grčke granice i dalje preko teritorije Grčke.

Gerea je naveo da će 10. jula u Dubrovniku, na sastanku ministara zemalja učesnica u "Istočnom prstenu", biti potpisan dokument koji će omogućiti nastavak realizacije tog projekta.

On je ponovio je da je, kad je reč o tom projektu, važan početak eksploatacije gasa u Crnom moru i da za sad ne postoji interes za učešće u drugim projektima, kao što je "Turski tok".

Tokom bilateralnog susreta Antića i Geree održan je i prvi sastanak Mešovite radne grupe dveju zemalja za unapređenje saradnje u oblasti energetike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik