„Solarni impuls 2“ krenuo na svoj najrizičniji let do sada

Bez autora
Jun 29 2015

Ogromni solarni avion poleteo je iz Japana na petodnevni let nad otvorenim morem do Havaja. Avion „Solarni impuls 2“ (Solar Impulse 2) poleteo je u 3:03 časa po lokalnom vremenu posle neplanirane višemesečne pauze u Japanu zbog lošeg vremena.Let za Havaje, najduži je let do sada i rizičan jer postoje malo ili nimalo mesta za sletanje u slučaju vanredne situacije. Švajcarski pilot Andre Boršberg sam pilotira solarnom avionom.

„Solarni impuls 2“ krenuo na svoj najrizičniji let do sadaOgromni solarni avion poleteo je iz Japana na petodnevni let nad otvorenim morem do Havaja.

Avion „Solarni impuls 2“ (Solar Impulse 2) poleteo je u 3:03 časa po lokalnom vremenu posle neplanirane višemesečne pauze u Japanu zbog lošeg vremena, navodi Tanjug.

Let za Havaje, najduži je let do sada i rizičan jer postoje malo ili nimalo mesta za sletanje u slučaju vanredne situacije.

Švajcarski pilot Andre Boršberg sam pilotira solarnom avionom.

Avion je poleteo iz Abu Dabija 9. marta sa više od 17.000 punih solarnih ćelija na svojim krilima, prenela je agencija AP.

Od Havaja avion bi trebalo da nastavi let do Feniksa, a zatim preko Sjedinjenih Američkih Država i Atlantika do Evrope, pre povratka u Abu Dabi.

Projekat ima za cilj da pokaže potencijal povećanja energetske efikasnosti i čiste energije, mada solarni vazdušni saobraćaj još nije za komercijalnu upotrebu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik