Fiskalni savet: Deficit u maju 5,1 milijarda dinara

Bez autora
Jun 29 2015

Deficit budžeta opšte države u maju iznosio je 5,1 milijardu dinara, što je nešto manje od očekivanog, saopštio je Fiskalni savet. Javni dug u maju je 74,5 odsto BDP-a. U najnovijem Izveštaju Fiskalnog saveta za maj navedeno je da je od marta do maja 2014. godine isplaćena pomoć "Srbijagasu", što je ove godine izostalo, te je deficit u maju manji za preko dve milijarde dinara.Takođe, najveće uštede od sedam do osam milijardi dinara ostvarene su zbog smanjivanja plata u javnom sektoru i penzija, uključujući i smanjenje plata u javnim preduzećima i lokalnim samoupravama koje se knjiže kao neporeski prihod.

Fiskalni savet: Deficit u maju 5,1 milijarda dinaraDeficit budžeta opšte države u maju iznosio je 5,1 milijardu dinara, što je nešto manje od očekivanog, saopštio je Fiskalni savet. Javni dug u maju je 74,5 odsto BDP-a.

U najnovijem Izveštaju Fiskalnog saveta za maj navedeno je da je od marta do maja 2014. godine isplaćena pomoć "Srbijagasu", što je ove godine izostalo, te je deficit u maju manji za preko dve milijarde dinara, javlja Tanjug.

Takođe, najveće uštede od sedam do osam milijardi dinara ostvarene su zbog smanjivanja plata u javnom sektoru i penzija, uključujući i smanjenje plata u javnim preduzećima i lokalnim samoupravama koje se knjiže kao neporeski prihod.

Međutim, podvlači Fiskalni savet, preostalo međugodišnje smanjenje deficit opšte države, najvećim delom je privremenog karaktera.

Prihodi države bili su neočekivano visoki jer je povraćaj PDV-a u iznosu od pet do sedam milijardi dinara, umesto u maju isplaćen početkom juna, a ni novac na javne investicije nije potrošen u iznosu koji je planiran.

Posmatrano po nivoima vlasti, kako je navedeno, deficit republičkog budžeta je iznosio 6,5 milijardi dinara, dok su ostali nivoi zbirno u suficitu od više od milijardu dinara.

Lokalni nivo vlasti očekivano je ostvatio suficit od oko tri milijarde dinata, pre svega zbog uplate poreza na imovinu za priva tri meseca 2015. godine.

Javna preduzeća "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije" zabeležila su zbirno deficit od oko milijardu dinara, što je, kako je navedeno, približno prošlogodišnjem nivou.

Deficit u gotovo istom iznosu u odnosu na prošlu godinu, od oko milijardu dinatra, ostvarili su u maju, navodi Fiskalni savet, i fondovi obaveznog socijalnog osiguranja - PIO, RFZO, NSZ I SOVO.

Javni dug u maju porastao je za 60 miliona evra, pa je na kraju tog meseca iznosio 74,5 odsto BDP-a i očekuje da će se na kraju juna dug spustiti na 74 odsto BDP-a.

Relativno nizak deficit u prvih pet meseci i smirivanje kretanja deviznih kurseva, kako je navedeno, doprineli su usporavanju rasta javnog duga u poslednjih nekoliko meseci.

U junu se očekuje blago smanjenje duga opšte države za oko 150 miliona evra i na kraju meseca iznosiće oko 74 odsto BDP-a, ističe Savet.

Moguće je, kako navode, da smanjenje javnog duga bude i veće zbog slabljenja američkog dolara u odnosu na evro.

Aktuelna kretanja na tržištu ukazuju na to da bi dolar u junu mogao da oslabi u odnosu na evro za jedan do dva odsto, što bi dodatno smanjilo dug za oko 150 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik