Vršac: „Vinogradi” čekaju gazdu iz stečaja

Bez autora
Jun 29 2015

"Vršački vinogradi" imaju veće dugove nego što može firma da podnese, pa je ideja da se prodaje kao pravno lice u stečaju. Tada će imati veću vrednost na tržištu nego što je sadašnja, koja je procenjena na 29,5 miliona evra. Ovo je rekao direktor "Vršačkih vinograda" Nebojša Mišić, nakon sastanka u Agenciji za privatizaciju, kom je prisustvovali i zastupnica 72 odsto državnog kapitala u toj firmi Sonja Veselinović, predstavnici oba sindikata, kao i čelnici opštine Vršac. Mišić je istakao da nikome, pa ni poveriocima, nije u interesu da firma ode u bankrot i da se raščerupa. Uveren sam da nakon određenog perioda po odlasku u stečaj možemo da poboljšamo stanje firme, da se svi poverioci isplate sto odsto, a mi da nastavimo normalno da poslujemo. Tada će moći i da se definiše šta sve firma ima od imovine, pa će potencijalni kupci znati šta kupuju, što trenutno nije slučaj, dodao je Mišić.

Vršac: „Vinogradi” čekaju gazdu iz stečaja"Vršački vinogradi" imaju veće dugove nego što može firma da podnese, pa je ideja da se prodaje kao pravno lice u stečaju. Tada će imati veću vrednost na tržištu nego što je sadašnja, koja je procenjena na 29,5 miliona evra.

Ovo je za "Večernje novosti" rekao direktor "Vršačkih vinograda" Nebojša Mišić, nakon sastanka u Agenciji za privatizaciju, kom je prisustvovali i zastupnica 72 odsto državnog kapitala u toj firmi Sonja Veselinović, predstavnici oba sindikata, kao i čelnici opštine Vršac. Mišić je istakao da nikome, pa ni poveriocima, nije u interesu da firma ode u bankrot i da se raščerupa.

- Uveren sam da nakon određenog perioda po odlasku u stečaj možemo da poboljšamo stanje firme, da se svi poverioci isplate sto odsto, a mi da nastavimo normalno da poslujemo. Tada će moći i da se definiše šta sve firma ima od imovine, pa će potencijalni kupci znati šta kupuju, što trenutno nije slučaj - dodao je Mišić.

"Vinogradi" su već desetak dana u predstečajnom postupku, koji je pokrenut zbog blokade računa (dug od 479 miliona dinara) nakon neočekivane odluke države da ovu firmu izbaci iz programa zaštite od prinudne naplate poverilaca. Prvo ročište kod stečajnog sudije imaju već 1. jula, ali će zbog obimnog posla oko socijalnog programa pokušati da ga odlože.

- Firma će i po odlasku u stečaj nastaviti da radi. Nabavili smo neophodna sredstva za zaštitu vinograda, imamo dovoljno nafte i ići ćemo normalno u berbu. Radnici će dobiti socijalni program i otići na biro za nezaposlene, ali će firma sigurno veliku većinu njih ponovo angažovati ugovorima na određeno vreme, jer "Vinogradi" nemaju višak radnika, već manjak - uverava Mišić.

Međutim, sa svim tim se ne slažu mali akcionari i sindikalci, koji su poslali pismo Vladi Srbije da "Vinograde" vrati pod zaštitu države pre nego odu u stečaj.

- Otvaranjem stečaja doći će do prekida sada uspešnog poslovanja i proizvodnje, propasti zasada, otuđenja imovine i otpuštanja 250 radnika, dok će država i manjinski akcionari, kojih ima preko hiljadu, ostati bez svojih akcija - piše u pomenutom pismu.

I lokalna samouprava ima svoj zahtev za rešavanje sudbine "Vinograda", koji ne podrazumeva stečaj. Oni su tražili da im država da rok od godinu dana da sami nađu strateškog partnera za ovu izuzetno važnu firmu za Vršac i region, ali to nije naišlo na očekivanu podršku u Agenciji za privatizaciju.

- Na sastanku nam je rečeno da su "Vinogradi" izbačeni iz programa zaštite od poverilaca, jer država smatra da nemaju perspektivu. Mi, međutim, smatramo da firma ima potencijal, a da se ni Agencija ni država za ovih šest godina nisu maksimalno angažovali oko pronalaska strateškog partnera - jasan je Čedomir Živković, predsednik opštine Vršac.

Jeftinije vino u rinfuzu

Nebojša Mišić se pohvalio da "Vinogradi" sada dobro rade, da prodaju vino više nego ikada, te da im je kvalitet najbolji do sada. Međutim, sve češće se čuju negodovanja zbog činjenice da se velike količine vina u rinfuzu prodaju za samo 50 dinara po litru.

- Ako Španci mogu da prodaju svoje vino u rinfuzu za 35 dinara po litru, zašto mi ne bismo za 50, kada već nemamo bolje ponude. S druge strane, lane smo prodali samo 3,5 miliona litara, što je na nivou privatnih vinarija. Mislim da nije cilj da pravimo vino i da ga lagerujemo, već da ga prodajemo i pravimo profit - obrazložio je Mišić.

Vršac

Poučeni lošim iskustvom sa prvom raskinutom privatizacijom i drugim neuspelim pokušajem prodaje "Vinograda" kineskom konzorcijumu "Guan nan", lokalna samouprava zahteva od Agencije za privatizaciju da u slučaju stečaja, stečajni upravnik bude neko sa njihovog prostora, kako bi mogli da utiču na stečajni postupak i sačuvaju firmu od definitivnog propadanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik