Elektroprivreda HZ HB u 2014. ostvarila dobit od 15 miliona maraka

Bez autora
Jun 30 2015

Ukupna sveobuhvatna dobit Javnog poduzeća Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar u 2014. godini iznosi 15,05 miliona maraka i veća je od planirane Planom poslovanja za 2014. godinu, rečeno je na skupštini Društva, održanoj u ponedjeljak u Mostaru. Kako je priopćeno iz Elektroprivrede HZ HB, trošak nabavke električne energije je u 2014. godini u odnosu na nabavu za isto razdoblje prethodne godine, bio manji za 12 miliona maraka ili za 10,2 posto, a u odnosu na plan manji za 55,7 miliona maraka ili 34,6 posto. Na skupštini je, navodi se u priopćenju, posebno naglašeno kako je profesionalnim pristupom kretanjima na tržištu električne energije trošak nabave nedostajuće električne energije u odnosu na plan i ostvarenje iz prethodne godine bio manji, što se odrazilo na rentabilno poslovanje Društva i dobit u poslovanju. Masa sredstava za plaće za obračunsko razdoblje 2014. godine iznosila je 64,22 milijuna maraka i manja je za 8,8 posto u odnosu na planiranu masu sredstava za plaće.

Elektroprivreda HZ HB u 2014. ostvarila dobit od 15 miliona marakaUkupna sveobuhvatna dobit Javnog poduzeća Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar u 2014. godini iznosi 15,05 miliona maraka i veća je od planirane Planom poslovanja za 2014. godinu, rečeno je na skupštini Društva, održanoj u ponedjeljak u Mostaru.

Kako je priopćeno iz Elektroprivrede HZ HB, trošak nabavke električne energije je u 2014. godini u odnosu na nabavu za isto razdoblje prethodne godine, bio manji za 12 miliona maraka ili za 10,2 posto, a u odnosu na plan manji za 55,7 miliona maraka ili 34,6 posto.

Na skupštini je, navodi se u priopćenju, posebno naglašeno kako je profesionalnim pristupom kretanjima na tržištu električne energije trošak nabave nedostajuće električne energije u odnosu na plan i ostvarenje iz prethodne godine bio manji, što se odrazilo na rentabilno poslovanje Društva i dobit u poslovanju.

Masa sredstava za plaće za obračunsko razdoblje 2014. godine iznosila je 64,22 milijuna maraka i manja je za 8,8 posto u odnosu na planiranu masu sredstava za plaće.

Svi troškovi u poslovanju na koje je Društvo moglo utjecati bitno su smanjeni u odnosu na iste u prethodnim godinama, stoji u priopćenju.

Izvršna direktorica ekonomskih poslova Elektroprivrede HZ HB Ivana Bunoza u svom je obraćanju naglasila kako je iz ostvarenih rezultata poslovanja razvidno da je 2014. godina za Elektroprivredu HZ HB Mostar bila uspješna poslovna godina.

Unatoč ostvarenim rezultatima poslovanja, Skupština Društva većinom glasova nije donijela Odluku o usvajanju Izvješća o poslovanju JP "Elektroprivreda HZ HB" d.d. Mostar za 2014. godinu, a za njezino neusvajanje nije postojalo ni pismeno ni usmeno obrazloženje.

Skupština Društva nije donijela ni Odluku o raspodjeli dobiti ostvarene u 2014. godini, kojom su predviđeni iznosi: od 13.501.255 maraka za pokriće gubitaka iz ranijih godina, od 1.253.732 maraka za zakonske rezerve i od 300.000 maraka za donacije, a za njezino neusvajanje, također, nije postojalo ni pismeno ni usmeno obrazloženje.

Generalni direktor Društva Nikola Krešić, komentirajući takvo glasovanje predstavnika Vlade Federacije BiH, istaknuo je kako je ishod glasovanja o usvajanju Izvješća o poslovanju za 2014. godinu, unatoč iznimnim rezultatima poslovanja, suprotan pravilima struke i korporativnoga upravljanja čime se omalovažava i obezvređuje nečiji uspjeh, stoji u priopćenju.

U priopćenju se, također, navodi kako je Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 22. svibnja 2015. godine dala prethodnu suglasnost za razrješenje članova Nadzornoga odbora zbog gubitka povjerenja vlasnika kapitala, a na Skupštini su isti razriješeni zbog isteka mandata, te je Skupština Društva većinom glasova imenovala vršitelje dužnosti članova toga tijela na razdoblje do tri mjeseca.

Novoimenovani vršitelji dužnosti članova Nadzornoga odbora JP "Elektroprivreda HZ HB" d.d. Mostar su: Ivo Vincetić, Midhat Arpadžić, Karmela Miletić, Ivanka Galić, Ivica Krivić i Ilija Đolo.

Ante Kolobarić je u ime malih dioničara izabran za člana Nadzornog odbora na razdoblje od četiri godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik