Uskoro zakon o kontroli emisije gasova

Bez autora
Jun 30 2015

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković predstavila je danas dokumenta čijom izradom naša zemlja ispunjava obaveze prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime. Bogosavljević-Bošković je na sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene predstavila Nacrt prvog dvogodišnjeg ažuriranog izveštaja Srbije prema Konvenciji, koji sadrži informacije o emisijama gasova sa efektom staklene bašte za period od 2010. do 2013. godine i projekcije ovih emisija do 2020. godine. Ona je tom prilikom pozvala sve zainteresovane strane da daju svoje sugestije i komentare kako bi ovaj dokument bio unapređen pre dostavljanja Vladi na usvajanje. Pored Prvog dvogodišnjeg ažuriranog izveštaja, kako je navela, predstavljena je i radna verzija dela Druge nacionalne komunikacije, koja se odnosi na osmotrene i očekivane promene klime, ali i njihove uticaje i moguće mere adaptacije za sektore voda, poljoprivrede i šumarstva.

Uskoro zakon o kontroli emisije gasovaMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković predstavila je danas dokumenta čijom izradom naša zemlja ispunjava obaveze prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime.

Bogosavljević-Bošković je na sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene predstavila Nacrt prvog dvogodišnjeg ažuriranog izveštaja Srbije prema Konvenciji, koji sadrži informacije o emisijama gasova sa efektom staklene bašte za period od 2010. do 2013. godine i projekcije ovih emisija do 2020. godine.

Ona je tom prilikom pozvala sve zainteresovane strane da daju svoje sugestije i komentare kako bi ovaj dokument bio unapređen pre dostavljanja Vladi na usvajanje.

Pored Prvog dvogodišnjeg ažuriranog izveštaja, kako je navela, predstavljena je i radna verzija dela Druge nacionalne komunikacije, koja se odnosi na osmotrene i očekivane promene klime, ali i njihove uticaje i moguće mere adaptacije za sektore voda, poljoprivrede i šumarstva.

Prema njenim rečima, ovaj dokument sadržaće još inventare za 2000. godinu, procene emisije za 2014. godinu i projekcije emisija do 2030. godine.

Ono što je već vidljivo jeste da smo u odnosu na 1990. godinu imali pad, ali i blagi porast emisija od 2013. godine, a kao posledica početka laganog oporavka privrede, koji može biti kontrolisan i usporen uz adekvatne mere smanjenja emisija, što ova dokumenta i predlažu, objasnila je ona.

Bogosavljević-Bošković je izrazila uverenje da ćemo nastavkom efikasne saradnje sa svim relevantnim institucijama Prvi dvogodišnji ažurirani izveštaj dostaviti Konvenciji do kraja 2015. godine, a Drugu nacionalnu komunikaciju tokom 2016. godine.

Ona je najavila da će se do kraja godine napraviti prioriteti aktivnosti u oblasti adaptacije na osnovu detaljne analize potreba i mogućnosti finanasiranja, i to za sektore voda, poljoprivrede i šumarstva, a kroz Nacionalni adaptacioni plan.

Takođe, kako je dodala, na današnjoj sednici predstavljeni su ciljevi smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte za 2030. godinu, čime je Srbija ispunila svoju vanrednu obavezu prema Konvenciji.

Na ovaj način Vlada je pokazala političku podršku procesu pregovora pod Okvirnom konvencijom UN o promeni klime, ali i liderstvu EU u ovoj oblasti, naglasila je Bogosavljević-Bošković.

Na sednici su razmotrene dosadašnje aktivnosti na pripremi za pregovore sa EU.

Istovremeno, predstavljeni su planovi u pripremi zakona o sistemu monitoringa, izveštavanja i verifikacije neophodnog za EU sistem trgovine emisionim jedinicama, koji bi trebao da uvede obavezu monitoringa, izveštavanja i verifikacije podataka o emisijama gasova sa efektom staklene bašte iz industrijskih i energetskih postrojenja.

Proces javnih konsultacija za ovaj zakon trebalo bi da započne u septembru, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik