Srbija otvara pruge strancima

Bez autora
Jun 30 2015

Železnička infrastruktura u Srbiji trebalo bi od 1. januara naredne godine da bude dostupna i ostalim operaterima, koji su zainteresovani za prevoz robe i putnika. Trenutno se priprema, kako kažu u Ministarstvu saobraćaja, takozvana izjava o mreži, koja treba da definiše pruge za eksploataciju i cene pristupa železničkoj infrastrukturi po kategorijama pruga. Taj deo posla biće završen do 1. septembra. Operaterima će biti dostupna svaka deonica na kojoj se odvija saobraćaj. Strani špediteri već su zainteresovani da svojim vozovima prevoze robu preko teritorije Srbije. Dakle,način na koji je predviđeno buduće funkcionisanje železničkog sektora u našoj zemlji omogućiće efikasnu primenu sva četiri železnička paketa EU.

Srbija otvara pruge strancimaŽeleznička infrastruktura u Srbiji trebalo bi od 1. januara naredne godine da bude dostupna i ostalim operaterima, koji su zainteresovani za prevoz robe i putnika. Trenutno se priprema, kako kažu za "Novosti" u Ministarstvu saobraćaja, takozvana izjava o mreži, koja treba da definiše pruge za eksploataciju i cene pristupa železničkoj infrastrukturi po kategorijama pruga. Taj deo posla biće završen do 1. septembra.

Operaterima će biti dostupna svaka deonica na kojoj se odvija saobraćaj. Strani špediteri već su zainteresovani da svojim vozovima prevoze robu preko teritorije Srbije. Dakle,način na koji je predviđeno buduće funkcionisanje železničkog sektora u našoj zemlji omogućiće efikasnu primenu sva četiri železnička paketa EU.

Evropska unija je počela proceduru za ujedinjenje železnica zemalja EU u jedinstveni sistem. U srpskom Ministarstvu saobraćaja tvrde da se ne radi o stvaranju jedinstvene evropske železnice, nego o jedinstvenim i efikasnim uslovima za saobraćaj bez prepreka i diskriminacije bilo kog učesnika. I cilj je upravo da se podstaknu privatni operateri na bavljenje ovim poslom. A, povećana konkurencija treba da dovede i do povećanog kvaliteta usluge, kako u smislu bezbednosti, tako i u smislu konkurentnije cene prevoza.

- Početkom devedesetih godina zemlje evropske zajednice pridaju veliki značaj rešavanju problema u železničkom saobraćaju - navode u Ministarstvu.

- Doneta je direktiva prema kojoj su države članice EZ preuzele obavezu da garantuju da će železničkim preduzećima obezbediti status samostalnih operatera, koji će se ponašati na komercijalni način i prilagođavati tržišnim potrebama. Ova direktiva postala je osnov za sve buduće normativne akte.

Prvi paket propisa EU je donela u februaru 2001. godine, kojim reguliše način pristupa tržištu i izdavanja dozvola operaterima. Drugi paket je donet 2004. godine u okviru koga je formirana Evropska agencija železničkog saobraćaja (ERA).

Januara 2013. godine usvojen je i četvrti paket mera kojim se definišu procedure za jedinstven sertifikat za železnička vozila u zemljama EU i liberalizacija unutrašnjeg putničkog saobraćaja.

Usaglašeni na papiru

Po železničkoj infrastrukturi Srbija je daleko iza zemalja članica EU. Ali, po pitanju usaglašenosti železničkog zakonodavstva u Srbiji sa zakonodavstvom u EU može se reći da je donošenjem zakona o železnici, o bezbednosti i interoperabilnosti i osnivanjem Direkcije za železnice ispunjen osnovni zahtev svih paketa, koji u suštini znači odvajanje upravljanja infrastrukturom od prevoza. Čak je primenjena i Povelja o pravima putnika iz trećeg železničkog paketa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik