Italijani zainteresovani za Novu tvornicu prečistača u Rogatici: Pregovori u toku

Bez autora
Jul 01 2015

Novu tvornicu prečistača u Rogatici, koja je od 2010. godine u vlasništvu je Vlade Republike Srpske, nedavno je posjetila delegacija italijanske grupacije UFI filters, koja je zainteresovana za ovu tvornicu. Cilj posjete Italijana pogonu Tvornice je kako bi sagledali mogućnosti za proizvodnju. Kao rezultat posjete, kako je rečeno, dogovoreno je da sljedeći sastanak bude održan u Veroni, gdje je sjedište italijanske kompanije, na kojem će strane iznijeti uslove i donijeti odluku da li će ući u strateško partnerstvo. Međutim, iako su Italijani istakli kako imaju ozbiljne namjere u Rogatici, direktor Nove tvornice prečistača Predrag Ujić za Oslobođenje je kazao kako nije siguran o čemu se tu tačno radi. To su pokrenuli Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva i Vlada Republike Srpske i posjeta je organizovana preko Ministarstva. Ništa još nije odlučeno, nikakav konkretan dogovor nije postignut, samo je dogovoreno da se nastave pregovori. Poslije toga smo imali samo jedan kontakt, kazao je Ujić, te dodao kako je pokušao da sazna više informacija o ovoj posjeti i razlogu posjete, ali nije uspio.

Italijani zainteresovani za Novu tvornicu prečistača u Rogatici: Pregovori u tokuNovu tvornicu prečistača u Rogatici, koja je od 2010. godine u vlasništvu je Vlade Republike Srpske, nedavno je posjetila delegacija italijanske grupacije UFI filters, koja je zainteresovana za ovu tvornicu. Cilj posjete Italijana pogonu Tvornice je kako bi sagledali mogućnosti za proizvodnju.

Optimizam

Kao rezultat posjete, kako je rečeno, dogovoreno je da sljedeći sastanak bude održan u Veroni, gdje je sjedište italijanske kompanije, na kojem će strane iznijeti uslove i donijeti odluku da li će ući u strateško partnerstvo.

Međutim, iako su Italijani istakli kako imaju ozbiljne namjere u Rogatici, direktor Nove tvornice prečistača Predrag Ujić za Oslobođenje je kazao kako nije siguran o čemu se tu tačno radi.

- To su pokrenuli Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva i Vlada Republike Srpske i posjeta je organizovana preko Ministarstva. Ništa još nije odlučeno, nikakav konkretan dogovor nije postignut, samo je dogovoreno da se nastave pregovori. Poslije toga smo imali samo jedan kontakt, kazao je Ujić, te dodao kako je pokušao da sazna više informacija o ovoj posjeti i razlogu posjete, ali nije uspio.

Kako je kazao Ujić, on ne zna ni da li Italijani žele da preuzmu cijelu firmu ili žele da Tvornica obavlja neke poslove za njih.

Vlada i resorno ministarstvo pokrenuli su sa minimalnim brojem radnika početkom septembra 2010. godine Novu tvornicu prečistača. Uz stari proizvodni program uvedena je i nova djelatnost - usluge za treća lica. Fabriku je u startu Vlada podržala sa 600.000 maraka, dok proizvodnja nije uspjela da zaživi u planiranom kapacitetu, pa je krajem 2011. godine dvadesetak radnika ostalo bez posla.

- Posjeta delegacije italijanske firme budi optimizam. Vjerujem da će Nova tvornica prečistača uskoro postati dio velike porodice UFI filters. To znači bolje dane za postojeće radnike, ali i zapošljavanje novih, od čega bi veliku korist imala cijela opština, istakao je poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Milorad Jagodić, nakon posjete.

20 radnika

U ovoj tvornici trenutno radi 20 radnika, situacija nije baš sjajna, ali kako nam je kazao Ujić, isplaćuju dohotke, doprinosi malo kasne, ali stižu platiti neke servisne usluge kao što su PDV, struja...

- Firma radi, proizvodimo sve vrste filtera. Uglavnom proizvodimo za tržište BiH, imamo dva ili tri kupca u Srbiji, ali svakako bi dobro došlo ukoliko bismo dobili novog partnera, zaključio je Ujić.

Proizvodni program i oprema ove tvornice je naslijeđena od Tvornice prečistača Rogatica, koja je 2008.godine otišla u stečaj, a koja je bila najveći proizvođač i isporučilac u bivšoj državi kod svih proizvođača motora i vozila (teretna vozila, autobusi, poljoprivredne i građevinske mašine).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik