Svijetli primjeri biznisa u regiji

Bez autora
Jul 03 2015

Pete regionalna konferencija Biznis plusa biće održana u petak, 3. jula 2015. godine, u Mostaru, a učešće su najavilo stotinjak biznismena i predstavnika vlasti iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Regionalni projekat Biznis plus pokrenulo je šest medija iz država bivše Jugoslavije, gdje Oslobođenje predstavlja BiH. Konferenciju će otvoriti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zbog obaveza neće moći doći na otvaranje, ali će se privrednicima obratiti u poslijepodnevnom dijelu konferencije.

Svijetli primjeri biznisa u regijiPete regionalna konferencija Biznis plusa biće održana u petak u Mostaru, a učešće su najavilo stotinjak biznismena i predstavnika vlasti iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Regionalni projekat Biznis plus pokrenulo je šest medija iz država bivše Jugoslavije, gdje Oslobođenje predstavlja BiH.

Konferenciju će otvoriti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zbog obaveza neće moći doći na otvaranje, ali će se privrednicima obratiti u poslijepodnevnom dijelu konferencije.

Barijere

Prva tema o kojoj će učesnici razgovarati na ovoj konferenciji nakon svečanog otvaranja je Smanjenje barijera u regionalnom poslovanju - nemoguća mislija ili? S obzirom na to da su sve zemlje regije ili u zoni slobodne trgovine CEFTA ili u Evropskoj uniji, s kojom opet sve zemlje imaju posebne odnose u okviru procesa pridruživanja, carinskih barijera skoro da i nema. Međutim, postoje necarinske barijere u trgovini. Privrednici se žale da je veliki broj takvih barijera i to u skoro svim zemljama, kojima se nastoji otežati trgovina s ciljem zaštite domaćeg tržišta.

Aktuelno u regionu: Stabilnost jača konkurentnost je druga tema Biznis plus konferencije. Sve zemlje regiona imaju svoje probleme i nestabilnosti, trenutno je Makedonija najnestabilnija jer je na ivici građanskog rata, u drugim zemljama poput Hrvatske recesija je top tema, a u BiH politička nestabilnost i to godinama već. Pitanje je, za BiH, hoće li potonuti ili konačno isplivati do obale. No, ipak ima pozitivnih primjera u BiH poput općine Tešanj.

Bonitet

Šta je to što jugoistok Evrope može da ponudi, s posebnim akcentom na zemlje koje nisu članice EU, te kakva je finansijska podrška razvoju tema je trećeg panela. Na kraju će biti predstavljene i bonitetno izvrsne firme u regionu, jer potrebno je zaista pokazati da takvih firmi regionalno ima, pa i u BiH, da one postoje i pomenuti ih kao i primjer drugima. Analizu firmi je uradila evropska bonitetna kuća Bisnode.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik