Povećanje plata i penzija do kraja godine

Bez autora
Jul 01 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prvoj polovini godine deficit budžeta smanjen za 100 milijardi dinara u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je prosek plata u maju izjednačen sa istim mesecom 2014. godine, što je znak da su počele da rastu zarade u privatnom sektoru.Vučić je precizirao da je u prvih šest meseci ove godine deficit budžeta bio niži od 27 milijardi dinara, dok je u istom intervalu prošle godine iznosio 126 milijardi dinara, što ukazuje na to da je smanjen za približno 100 milijardi dinara ili za 850 miliona evra.

Povećanje plata i penzija do kraja godinePredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prvoj polovini godine deficit budžeta smanjen za 100 milijardi dinara u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je prosek plata u maju izjednačen sa istim mesecom 2014. godine, što je znak da su počele da rastu zarade u privatnom sektoru.

Vučić je, gostujući na Televiziji "Pink", precizirao da je u prvih šest meseci ove godine deficit budžeta bio niži od 27 milijardi dinara, dok je u istom intervalu prošle godine iznosio 126 milijardi dinara, što ukazuje na to da je smanjen za približno 100 milijardi dinara ili za 850 miliona evra.

Fiskalni deficit Srbije trenutno iznosi 1,6 odsto BDP-a, i to je rezultat koji je među najnižima u Evropi, naveo je on i dodao da su ovo podaci koje je saopštio Republički zavod za statistiku.

Takođe, kako je objasnio, rastu i poreski i neporeski prihodi državne kase, a prihod od bruto domaćeg PDV je za milijardu dinara veći u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema njegovim rečima, industrijska proizvodnja u maju je za 17 odsto veća u poređenju sa istim mesecom 2014. godine, a u odnosu na prošlogodišnji prosek veća je za devet odsto, što je znak da je prerađivačka industrija zabeležila rast u prvoj polovini ove godine.

Vučić je, ističući da inflacija u Srbiji iznosi minimalnih 1,8 odsto od početka godine, rekao da je malo toga poskupelo u ovoj godini, osim jestivog ulja čija se cena povećala za sedam dinara po litru.

U proteklih mesec dana u tri kompanije zaposleno je približno hiljadu ljudi i uslovi za poslovanje u zemlji postaju sve bolji, ocenio je premijer i ponovio da će se pozitivni efekti ekonomskih mera osetiti u 2016. godini.

On je dodao da je kompanija iz Kine zainteresovana za kupovinu "Železare Smederevo", napominjući da se radi o drugoj po veličini kompaniji za proizvodnju čelika u toj zemlji.

Vlada Srbije je, kako je podsetio, prestala da izdvaja subvencije za "Železaru Smederevo" i ona se sada postepeno oporavlja pod vođstvom novog menadžmenta, s obzirom na to da je proizvodnja duplirana na približno 90.000 tona čelika mesečno.

Prema njegovim rečima, do kraja godine trebalo bi da bude pokrenuta i druga visoka peć u toj čeličani, što će značiti novih 90.000 tona čelika mesečno i novi podsticaj za rast srpske ekonomije.

Istovremeno, Vučić je najavio da će do kraja godine uslediti povećanje plata i penzija, najviše prosvetarima, jer su oni jedini koji nisu imali mogućnost dodatnih prihoda.

On je objasnio da pod tim misli i na vraćanje smanjenih plata i penzija na nivo pre smanjenja, ali i na povećanje onima kojima nisu bila smanjivana primanja.

Prosvetarima ćemo najviše da povećamo primanja, kao i zdravstvenom i socijalnom sektoru, vojsci i policiji. Do rasta plata neće doći u državnoj upravi, precizirao je premijer.

On je obećao penzionerima kojima je smanjena penzija za deset odsto i onima koji imaju penzije niže od 25.000 dinara da će pre kraja godine osetiti značajno finansijsko poboljšanje.

Takođe, Vučić je ocenio da je Srbija uspela da ozbiljno učvrsti, ojača i stabilizuje svoju spoljnopolitičku poziciju, uz napomenu da tu stabilnost treba očuvati uprkos iskušenjima koja su pred nama i na unutrašnjem i na spoljnopolitičkom planu.

To je postignuto zahvaljujući stabilizaciji ekonomskih prilika i finansijskoj stabilnosti, objasnio je on i ponovio da Srbija ima jasan put u koji veruje.

Vučić je preneo da prilikom posete kancelara Nemačke Angele Merkel Beogradu 8. jula očekuje teške reči oko Kosova i Metohije i nekih drugih tema, ali i najlepše moguće reči o srpskim reformama i ekonomiji.

To je, kako je rekao, rezultat činjenice da je Srbija uspela da preokrene gubitnički pristup i mentalitet i da ih zameni racionalnim pristupom i ekonomskim reformama.

On je na taj način objasnio i svoju poruku iz Rume, gde je otvorena fabrika kinesko-danske kompanije "EverRest production", ističući da su takvi projekti naša budućnost.

Premijer je naveo da još nije doneo odluku o odlasku u Srebrenicu, ali da neće odustati od politike najboljih odnosa sa Bošnjacima.

Odluka o prisustvu obeležavanju godišnjice od zločina u Srebrenici zavisi od mnogo faktora, objasnio je on i poručio da je potrebno da Bošnjaci povrate poverenje u Srbe i Srbi u Bošnjake.

Politika se vodi zbog budućnosti. Beograd ima teške razgovore s Albancima, poštujemo ih i živećemo vekovima jedni pored drugih kao dva najveća naroda u regionu, delićemo sudbine, probleme i imaćemo manje ili više dobre odnose, ali ćemo živeti uglavnom, ne računajući južni deo Kosova i Metohije, jedni pored drugih, ukazao je Vučić.

Srbija i Bosna i Hercegovina, kako je dodao, imaju zajedničke potencijale, kao što je namenska industrija, i samo nebo nam je granica ukoliko bismo radili zajedno, jer možemo da privučemo islamski svet, Rusiju, a i prema Evropi je sve otvoreno.

Vučić je pred današnju zajedničku sednicu vlada Srbije i Mađarske istakao da će predočiti premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da je podizanje zida loše rešenje i da to nije dobro ni za Srbiju, ni za Mađarsku, ali i poručio da neće zbog toga rušiti odnose sa svojim severnim susedom.

Prema njegovoj oceni, treba misliti i na Mađare u Vojvodini, koji Srbiju osećaju kao svoju zemlju i ozbiljno se odnose prema Vladi, čiji su i deo preko državnih sekretara.

On je naveo da dve zemlje očekuju brojni zajednički projekti, između ostalog i izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta, i ponovio da će vlade dveju zemalja nastaviti da grade dobre odnose.

Kada je reč o održanom dijalogu Beograda i Prištine, premijer je preneo da je u razgovorima u Briselu po pitanju telekomunikacija postignuto i više nego što je očekivano, ističući da Priština želi da Zajednica srpskih opština bude na nivou nevladine organizacije, bez javnih ovlašćenja.

On je rekao da ne može da precizira kada će se razgovori nastaviti, ali i ponovio da Srbija jeste za dijalog i kompromis, ali da određene granice ne može da pređe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik