Stigao novi “auris”

Bez autora
Jul 01 2015

Od ponedeljka je u "Tojotinoj" mreži ovlašćenih prodavaca u ponudi nova “tojota auris”, koja donosi značajna poboljšanja kroz ključne aspekate: dizajn, unutrašnji kvalitet, hibridni model, sigurnost i unapređenje pogonskih opcija. Novi dizajn spoljašnjosti donosi redizajnirani prednji i zadnji kraj, pružajući “aurisu” otmeniji i elegantniji izgled. Izgled unutrašnjosti kabine je značajno unapređen kroz redizajn kontrolne table, premijum kvalitet svih površina i elemenata i novi 4,2-inčni TFT multiinformacioni ekran (dostupan od srednjeg nivoa opreme, a u hibridnom modelu kao serijska oprema). Nova verzija “aurisa” dodatno je unapređena redizajnom ogibljenja i sistema upravljanja kako bi se poboljšali kvalitet vožnje, udobnost, upravljivost i angažovanje vozača. Takođe, dodatno je smanjen nivo buke, vibracija i zveckanja u kabini. Sa dva oblika karoserije, hečbek i “turing sports”, uz izbor dizel, benzinskog i hibridnog pogona, kao i osveženim nivoima opreme - nova verzija “aurisa” dizajnirana je kako bi zadovoljila sve potrebe kupaca zahtevnog “C-segmenta”.

Od ponedeljka je u "Tojotinoj" mreži ovlašćenih prodavaca u ponudi nova “tojota auris”, koja donosi značajna poboljšanja kroz ključne aspekate: dizajn, unutrašnji kvalitet, hibridni model, sigurnost i unapređenje pogonskih opcija.

Novi dizajn spoljašnjosti donosi redizajnirani prednji i zadnji kraj, pružajući “aurisu” otmeniji i elegantniji izgled. Izgled unutrašnjosti kabine je značajno unapređen kroz redizajn kontrolne table, premijum kvalitet svih površina i elemenata i novi 4,2-inčni TFT multiinformacioni ekran (dostupan od srednjeg nivoa opreme, a u hibridnom modelu kao serijska oprema).

Nova verzija “aurisa” dodatno je unapređena redizajnom ogibljenja i sistema upravljanja kako bi se poboljšali kvalitet vožnje, udobnost, upravljivost i angažovanje vozača. Takođe, dodatno je smanjen nivo buke, vibracija i zveckanja u kabini.

Sa dva oblika karoserije, hečbek i “turing sports”, uz izbor dizel, benzinskog i hibridnog pogona, kao i osveženim nivoima opreme - nova verzija “aurisa” dizajnirana je kako bi zadovoljila sve potrebe kupaca zahtevnog “C-segmenta”.

U ponudi na tržištu Srbije, zasad su svi poznati motori koji zadovoljavaju “evro 6” standard (1.3 VVT-i, 1.6 valvematik, 1.4 D-4D i 1.8 THS). Provereni 1,4 litarski D-4D turbo dizel je unapređen, nudeći najbolje emisije CO2 u klasi u kategoriji do 90 KS.

Sa lansiranjem novog “auris hibrida” u 2010. godini, “Tojota” je postala prvi i jedini proizvođač automobila u segmentu sa izborom tri različita pogona. Hibridni model trenutno odnosi više od 50 odsto prodaje “aurisa” na tržištu zapadne Evrope, s očekivanim porastom te brojke kroz sledećih nekoliko godina. Otkako je hibridna tehnologija dostupna u “aurisu”, prodato je više od 200.000 primeraka, čime je “auris” danas postao najprodavaniji hibrid u Evropi.

Početna cena za model 1.33 VVT-i “tera” je 13.490 evra, a za sve pakete opreme u kombinaciji sa 1.6 valvematik benzinskim motorom, u ponudi je finansiranje bez kamate na iznose do 7.000 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik