Poboljšati trgovinsku i ekonomsku saradnju BiH i Rusije

Bez autora
Jul 02 2015

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić upoznao je danas ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova i direktora Agencije za tehničku regulativu i metrologiju Ruske Federacije-ROSSTANDART i dopredsjedavajućeg međuvladine rusko-bosanskohercegovačke komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Alekseja Abramova o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Zizdić je podvukao da je BiH spremna za nastavak dobre saradnje s Rusijom u oblastima obrazovanja i nauke i da postoji prostor za poboljšanje trgovinske i ekonomske saradnje. Direktor Abramov je naglasio da ruska vlada nastoji da smanji trgovinske barijere i da približi rusku privredu svjetskom tržištu.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić upoznao je danas ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova i direktora Agencije za tehničku regulativu i metrologiju Ruske Federacije-ROSSTANDART i dopredsjedavajućeg međuvladine rusko-bosanskohercegovačke komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Alekseja Abramova o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Zizdić je podvukao da je BiH spremna za nastavak dobre saradnje s Rusijom u oblastima obrazovanja i nauke i da postoji prostor za poboljšanje trgovinske i ekonomske saradnje.

Direktor Abramov je naglasio da ruska vlada nastoji da smanji trgovinske barijere i da približi rusku privredu svjetskom tržištu.

Predsjedavajući Zvizdić i direktor Abramov su razgovarali i o mogućnostima poravnanja klirinškog duga vrijednog 120 miliona klirinških dolara koji je nastao po obračunima robne razmjene između bivše SFRJ i bivšeg Sovjetskog Saveza, a saglasni su da bi ovo pitanje trebalo biti riješeno do kraja ove godine.

Dogovoreno je i da se pripremi potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sporazuma o unapređenju stranih investicija, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik