Za pet mjeseci rast svih prihoda UIO BiH

Bez autora
Jul 02 2015

Prema preliminarnom izvještaju Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH, bruto naplata prihoda od indirektnih poreza u maju ove godine bila je za 5,5 posto veća nego u istom mjesecu 2014. Kako su istovremeno isplate povrata smanjene za 7,9 posto, rast neto prihoda iznosio je devet posto.U biltenu Odjeljenja UIO BiH za makroekonomsku analizu se precizira da je kumulativni rast bruto naplate u periodu januar - maj 2015. iznosio 76 miliona KM ili 3,2 posto.

Prema preliminarnom izvještaju Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH, bruto naplata prihoda od indirektnih poreza u maju ove godine bila je za 5,5 posto veća nego u istom mjesecu 2014.

Kako su istovremeno isplate povrata smanjene za 7,9 posto, rast neto prihoda iznosio je devet posto.

U biltenu Odjeljenja UIO BiH za makroekonomsku analizu se precizira da je kumulativni rast bruto naplate u periodu januar - maj 2015. iznosio 76 miliona KM ili 3,2 posto.

Kumulativne isplate povrata su bile za 4,8 miliona KM manje nego u istom razdoblju 2014., dok je neto kumulativna naplata, u konačnici, veća za 81,3 miliona KM ili 4,2 posto.

Na nivou pet mjeseci ove godine rast je zabilježen kod svih glavnih vrsta prihoda, a najviše kod akciza.

Zahvaljujući pozitivnim kretanjima u bruto naplati i povratima na nivou pet mjeseci, neto naplata PDV-a je prvi put od početka godine prešla u zonu pozitivnog rasta.

Bruto PDV za pet mjeseci 2015. rastao je po stopi od 0,4 posto, a neto 0,9 posto.

U periodu januar-maj 2015. zabilježen je pad povrata PDV-a od 0,9 posto.

Razlozi za to su smanjenje povrata po osnovu međunarodnih projekata, okončanje velikog dijela investicija u Termoelektrani Stanare, te zadržavanje standardnog režima obračuna PDV-a kod nekih kompanija koje vrše lohn poslove i u 2015.

Ipak, porast isplata povrata PDV-a mogao bi se očekivati u junu i julu kao posljedica rasta izvoza od 4,4 posto u maju 2015., napominju analitičari Odjeljenja UIO BiH za makroekonomsku analizu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik