Beograd dobio zeleno svetlo za sređivanje deponije Vinča

Bez autora
Jul 02 2015

Beograd je danas dobio „zeleno svetlo” i pozitivnu odluku Komisije za javno-privatna partnerstva Vlade Srbije da formalno počne projekat upravljanja otpadom na deponiji Vinča i javno-privatno partnerstvo za rešavanje ovog velikog ekološkog problema u Beogradu, rekao je danas gradonačelnik Siniša Mali nakon održane sednice ove komisije. Gradonačelnik je precizirao da je deponija Vinča najveća neuređena deponija i „crna tačka” u ovom delu Evrope, te je zato grad proteklih sedam, osam meseci pripremao dokumentaciju, nakon čega je o projektu odlučivala ova komisija. Vrednost projekta je oko 250 miliona evra, a za sređivanje deponije, izgradnju postrojenja za upravljanje otpadom i proizvodnju električne i toplotne energije, grad traži strateškog partnera. Cilj je da nula odsto otpada u Beogradu ostane netretirano.

Beograd je danas dobio „zeleno svetlo” i pozitivnu odluku Komisije za javno-privatna partnerstva Vlade Srbije da formalno počne projekat upravljanja otpadom na deponiji Vinča i javno-privatno partnerstvo za rešavanje ovog velikog ekološkog problema u Beogradu, rekao je danas gradonačelnik Siniša Mali nakon održane sednice ove komisije.

Gradonačelnik je precizirao da je deponija Vinča najveća neuređena deponija i „crna tačka” u ovom delu Evrope, te je zato grad proteklih sedam, osam meseci pripremao dokumentaciju, nakon čega je o projektu odlučivala ova komisija.

Vrednost projekta je oko 250 miliona evra, a za sređivanje deponije, izgradnju postrojenja za upravljanje otpadom i proizvodnju električne i toplotne energije, grad traži strateškog partnera. Cilj je da nula odsto otpada u Beogradu ostane netretirano. To predstavlja najvažniju vest za građane Beograda, ali i za Srbiju, s obzirom na to da projekat treba da bude primer ostalim lokalnim samoupravama na koji način da reše svoje ekološke probleme i da tretiranjem otpada zarade novac, istakao je Siniša Mali.

Ovo je prvi projekat Jedinice za upravljanje projektima koju je osnovao Grad Beograd, a sledeći je vezan za pronalaženje partnera u oblasti gradskog prevoza jer ove godine ističe desetogodišnji ugovor sa privatnim prevoznicima, naglasio je gradonačelnik. Taj projekat je takođe danas dat na razmatranje Komisiji za javno-privatna partnerstva Vlade Srbije. 

Cilj je da se do 15. jula održi sednica Skupštine grada, na kojoj bi trebalo da se odobre oba projekta. Nakon toga očekuje nas tender za izbor partnera, rekao je Mali i podsetio da je više od pedeset kompanija izrazilo zainteresovanost da učestvuje u realizaciji projekta upravljanja otpadom.

Gradonačelnik je rekao da su ovi projekti ne samo sjajna prilika da se promoviše Beograd već i potvrda svega onog što je Vlada Srbije uradila u pitanju podsticanja investicija i pravljenja investicionog ambijenta koji je neophodan našoj zemlji. Beograd jeste lokomotiva razvoja, naglasio je Mali, a ovakvi projekti rezultat su dobre saradnje i zajedničkog rada Grada Beograda i Vlade Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede i predsednik Komisije za javno-privatna partnerstva Dragan Stevanović izrazio je zadovoljstvo zbog strukture i karaktera projekta, jer je Beograd „potvrdio da ima sve administrativne i druge kvalitete da bude jedna od vodećih prestonica u Evropi”. On je dodao da Beograđani zaslužuju ovakav projekat i da će se po njegovoj realizaciji umnogome poboljšati kvalitet životne sredine i energetska efikasnost u glavnom gradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik