Deficit na kraju juna 26,7 milijardi dinara

Bez autora
Jul 02 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ukupan fiskalni deficit na kraju juna iznosio 26,7 milijardi dinara, što je za oko 80 milijardi dinara bolje od nivoa kojim bi Međunarodni monetarni fond (MMF) bio zadovoljan.Vučić je odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije naveo da dogovor sa MMF-om predviđa da na kraju juna deficit iznosi 105 milijardi dinara, a Srbija ima gotovo 80 milijardi dinara više nego što bi MMF prihvatio kao dobar rezultat.

Deficit na kraju juna 26,7 milijardi dinaraPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ukupan fiskalni deficit na kraju juna iznosio 26,7 milijardi dinara, što je za oko 80 milijardi dinara bolje od nivoa kojim bi Međunarodni monetarni fond (MMF) bio zadovoljan.

Vučić je odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije naveo da dogovor sa MMF-om predviđa da na kraju juna deficit iznosi 105 milijardi dinara, a Srbija ima gotovo 80 milijardi dinara više nego što bi MMF prihvatio kao dobar rezultat.

Premijer je naglasio da se, u prvih šest meseci, prema nivou konsolidovanog deficita države, Srbija nalazi u prvih šest zemalja u Evropi.

U toj grupi je još jedna zemlja koja nije članica EU, a ostale jesu. To je ozbiljan i važan uspeh, a još važnije je što stvara fiskalni prostor da možemo da uradimo više i za građane, da povećamo plate i penzije, ali i da se pokrenu novi projekti, rekao je on.

Premijer je izjavio i da je nivo deficita za 100 milijardi dinara manji nego na kraju juna 2014. godine kada je iznosio 126 milijardi.

Upravo za toliko ćemo imati manje zaduženja ove godine jer mi moramo da se zadužimo za iznos koliki nam je deficit, ukazao je Vučić.

On je naglasio da nije svaka emisija obveznica novo zaduženje, već je jedan deo zamena skupljih pozajmica jeftinijim.

Naš javni dug rašće do sume od 79 do 80 odsto BDP-a, a tad će krenuti da se spušta. Možda neće rasti ni do tog nivoa, zavisi koliko ćemo biti uspešni u procesu privatizacije između ostalog, istakao je Vučić i dodao da je to i bio cilj svih teških mera koje je Vlada Srbije donosila.

MMF je, kako je dodao premijer, predvideo da se od 2017. godine okrene putanja javnog duga u suprotnom smeru i da dug počne da opada, i izrazio uverenje da će do promene trenda doći i ranije.

Vučić je precizirao da javni dug Srbije, prema poslednjim podacima, iznosi 23,730 milijardi evra, te da je dug u evrima samo formalno porastao, ali zbog razlike u kursu između dolara i evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik