Saradnja Srbije i Kine u oblasti socijalne sigurnosti

Bez autora
Jul 02 2015

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin i zamenik ministra za ljudske resurse i socijalnu sigurnost NR Kine Jang Džiming potpisali su danas Pismo o namerama za jačanje uzajamne saradnje u oblasti socijalne sigurnosti.Vulin je nakon potpisivanja ovog dokumenta istakao da su Srbija i Kina započele pregovore o saradnji u oblasti zaštite radnika na radu, što je, kako je ukazao, od izuzetnog značaja za obe zemlje.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin i zamenik ministra za ljudske resurse i socijalnu sigurnost NR Kine Jang Džiming potpisali su danas Pismo o namerama za jačanje uzajamne saradnje u oblasti socijalne sigurnosti.

Vulin je nakon potpisivanja ovog dokumenta istakao da su Srbija i Kina započele pregovore o saradnji u oblasti zaštite radnika na radu, što je, kako je ukazao, od izuzetnog značaja za obe zemlje.

On je najavio da će se ubuduće intenzivno raditi na postizanju sporazuma o socijalnom osiguranju, uz ocenu da je veoma važno to što je zemlja poput Kine za samo nekoliko meseci donela odluku o tome da u ovoj oblasti sarađuje sa Srbijom.

Kina je veliki investitor u Srbiji, gde je prisutan veliki broj njenih poslodavaca i radnika, podsetio je ministar.

Prema njegovim rečima, potpisivanje sporazuma o socijalnoj sigurnosti donelo bi značajnu korist i građanima i preduzećima u obe države, a posebno bi olakšao kretanje radne snage.

Srbija, kako je rekao, ovim pokazuje da se ponaša kao dobro uređena i organizovana zemlja, koja vodi računa o svojim, ali i o interesima svih koji rade u njoj.

Vulin je ukazao na to da je ova saradnja rezultat velikog biznis foruma Kine i zemalja regiona, koji je u decembru prošle godine održan u Beogradu, kada je dogovoren veliki broj zajedničkih projekata sa Kinom.

Džiming je, izrazivši zadovoljstvo zbog saradnje sa Srbijom u oblasti socijalne sigurnosti, naveo da su dva ministarstva saglasna sa tim da što pre počnu pregovori za zaključivanje sporazuma koji se odnosi na ovu materiju.

U kratkom vremenu smo postigli značajan napredak i motivisani smo za dalju saradnju, posebno kada se ima u vidu dobra politička, ekonomska i trgovinska saradnja dveju zemalja, poručio je on.

Prema njegovoj oceni, potpisivanje sporazuma u oblasti socijalnog osiguranja između Srbije i Kine povećaće sigurnost radnika, ali i međusobno poverenje između dva naroda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik