Definisano pet prioritetnih energetskih projekata zapadnog Balkana

Bez autora
Jul 02 2015

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić rekao je danas da su na ministarskom zasedanju Energetske zajednice u Beču, od pet projekta definisanih kao prioritet zapadnog Balkana, koji će biti deo razgovora u okviru Evropske komisije (EK) o finansiranju, četiri se tiču Srbije, a prvi je energetska interkonekcija sa Bugarskom. Antić je naveo da je kao prvi prioritet definisana interkonekcija sa Bugarskom, a da su na listi prioriteta i elektroenergetske interkonekcije pre svega sa Rumunijom, odnosno 400-kilovatni dalekovod Pančevo - Rašice. On je dodao da je kao prioritet definisana i interkonekcija između Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore takođe 400-kilovatnim kablom.

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić rekao je danas da su na ministarskom zasedanju Energetske zajednice u Beču, od pet projekta definisanih kao prioritet zapadnog Balkana, koji će biti deo razgovora u okviru Evropske komisije (EK) o finansiranju, četiri se tiču Srbije, a prvi je energetska interkonekcija sa Bugarskom.

Antić je u izjavi agenciji Tanjug naveo da je kao prvi prioritet definisana interkonekcija sa Bugarskom, a da su na listi prioriteta i elektroenergetske interkonekcije pre svega sa Rumunijom, odnosno 400-kilovatni dalekovod Pančevo - Rašice.

On je dodao da je kao prioritet definisana i interkonekcija između Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore takođe 400-kilovatnim kablom.

Ona je za nas izuzetno važna, jer stvara preduslov za kasniju intekonekciju sa podvodnim kablom koji će spajati Crnu Goru i Italiju, kao i deo transbalkanskog koridora, takođe na 400-kilovatnom naponu, elektrokonekcija Kragujevca i Kraljeva, precizirao je Antić.

Prema njegovim rečima, pored tog sastanka na nivou šest ministara energetike zapadnog Balkana, delegacija Srbije je imala i izuzetno uspešan sastanak sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Na sastanku je rađena priprema premijerskog samita koji će se realizovati krajem avgusta u Beču, ali su definisani i energetski prioriteti zapadnog Balkana, istakao je Antić.

Ministar rudarstva i energetike je dodao da je usvojena i zajednička izjava koja sadrži osnovne principe za povezivanja tržišta, izgradnju interkonekcija, dalju liberalizaciju tržišta, odnosno potrebe da se regionalni odnosi u oblasti energetike unaprede jer energetika ne poznaje granice.

Antić je preneo da je delegacija Srbije u Beču doživela niz komplimenata za sve što je učinjeno u proteklih nekoliko meseci ili godinu dana u tom sektoru, zbog usvajanja novog Zakona o energetici, liberalizacije tržišta, ali i zbog snažnih aktivnosti u procesu restrukturiranja javnih preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik