Subotica: Fabrika motora, posao za 150 radnika

Američki proizvođač motora Ametek svečano je otvorio danas fabriku malih motora u Subotici u kojoj do kraja godine planira da uposli 150 radnika. Kako je izjavio generalni menadžer Amatekove grupe za Evropu Erik Šausin, radi se o prvoj fazi veće investicije u Subotici, u kojoj već radi 30 radnika, dok će ih do kraja godine biti zaposleno ukupno 150. Planiramo da u ovoj fabrici proizvodimo 1,5 miliona motora godišnje. Radi se o električnim motorima male snage i visoke efikasnosti, koji se ugrađuju u razne kuće aparate, rekao je Šausin. On je dodao da su motori namenjeni izvozu u zemlje poput Malezije i Tajlanda, rekavši da i pored toga što su evropska organizacija izvoze širom sveta. Šausin ističe da je projekt u Subotici veoma važan za Ametek grupaciju, a da će od toga kako budu poslovali i podrške koju budu dobijali iz lokalne zajednice zavisiti dalja ulaganja u ovom gradu.

Američki proizvođač motora Ametek svečano je otvorio danas fabriku malih motora u Subotici u kojoj do kraja godine planira da uposli 150 radnika.

Kako je izjavio generalni menadžer Amatekove grupe za Evropu Erik Šausin, radi se o prvoj fazi veće investicije u Subotici, u kojoj već radi 30 radnika, dok će ih do kraja godine biti zaposleno ukupno 150.

"Planiramo da u ovoj fabrici proizvodimo 1,5 miliona motora godišnje. Radi se o električnim motorima male snage i visoke efikasnosti, koji se ugrađuju u razne kuće aparate", rekao je Šausin.

On je dodao da su motori namenjeni izvozu u zemlje poput Malezije i Tajlanda, rekavši da i pored toga što su evropska organizacija izvoze širom sveta.

Šausin ističe da je projekt u Subotici veoma važan za Ametek grupaciju, a da će od toga kako budu poslovali i podrške koju budu dobijali iz lokalne zajednice zavisiti dalja ulaganja u ovom gradu.

"Naš plan je da izgradimo novu halu u Slobodnoj zoni. To se trenutno razmatra i očekujemo odobrenje uskoro. To zovemo drugom fazom projekta, po pitanju broja radnika, govorimo o 600, 700, 800 radnika za Ametek korporaciju", dodao je on.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai se nada da će se ovi planovi američkog investitora ostvariti u toku ove i naredne dve godine, jer bi time Amatek po njegovoj oceni bio jedna od najozbiljnijih investicija u Subotici u poslednjih desetak godina.

"Kada sam govorio da će Subotica u sledećih godinu - godinu i po dana imati oko 2.000 novih radnih mesta onda sam, između ostalog, mislio sam na planove Ameteka. Drago mi je da imamo ozbiljan napredak, da je jedna ovakva kompanija prepoznala Suboticu za investiciju i to će sigurno ojačati našu zajednicu i ekonomski osnažiti čitavu Suboticu", rekao je Maglai.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su, između ostalih, i savetnici premijera Srbije Aleksandra Vučića - Jerg Heskens i Gojko Radić.

Radić je istakao zadovoljstvo što je Ametek izabrao Srbiju za ozbiljnog partnera i naglasio da su radnici u Subotici već pokazali visok nivo znanja.

Tu činjenica, uz poslovni ambijent Srbije kao sigurne države za strana ulaganja, on vidi kao mamac za druge investitore.

"Mi smo srećni zbog dolaska svih tih velikih kompanija, a posebno kada se radi o Subotici. Mi smo zahvalni svim kompanijama koje u Srbiji prepoznaju dobrog parntera i ovo je znak drugima da mogu da dođu. Ako se pojavljuju američke kompanije, onda je sigurno investitorima iz Evrope bliže i mnogo brže će plasirati svoju robu", rekao je, između ostalog, Radić.

Ametek je globalni proizvođač motora iz Pensilvanije u Sjedinjenim Američkim Državama. Imaju godišnji obrt od četiri milijarde dolara i 40.000 zaposlenih u fabrikama širom sveta.

Ametek je već prisutan u Subotici, s obzirom da je pre par godina preuzeo nemački Dunkermotoren koji u subotičkoj Slobodnoj zoni ima fabriku mikromotora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik