Proizvodnja mesa pola poljoprivrede

Bez autora
Jul 05 2015

Srpska ima odlične uslove za razvoj stočarstva, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS na proizvodnju mesa otpada 50 odsto od ukupne poljoprivredne proizvodnje. Proizvođači na tržište plasiraju meso svinja, goveda, ovaca, živine i ribu. Proizvodnja svinjskog mesa, međutim, ne zadovoljava potrebe mesoprerađivačke industrije u RS, kazali su u Ministarstvu poljoprivrede. Kada je u pitanju proizvodnja junetine, u ministarstvu ističu da je ona koncentrisana uglavnom u ravničarskim krajevima. Situacija u oblasti živinarstva se poboljšava jer većina proizvođača ima moderne objekte i farme, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede. U ovčarskoj proizvodnji je najzastupljenija proizvodnja mesa i mlijeka.

Srpska ima odlične uslove za razvoj stočarstva, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS na proizvodnju mesa otpada 50 odsto od ukupne poljoprivredne proizvodnje.

- Proizvođači na tržište plasiraju meso svinja, goveda, ovaca, živine i ribu. Proizvodnja svinjskog mesa, međutim, ne zadovoljava potrebe mesoprerađivačke industrije u RS - kazali su u Ministarstvu poljoprivrede.

Kada je u pitanju proizvodnja junetine, u ministarstvu ističu da je ona koncentrisana uglavnom u ravničarskim krajevima.

-  Situacija u oblasti živinarstva se poboljšava jer većina proizvođača ima moderne objekte i farme - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

U ovčarskoj proizvodnji je najzastupljenija proizvodnja mesa i mlijeka.

- Proizvodnja ribe ima dugu tradiciju, a proizvodni kapaciteti su iskorišćeni više od 30 odsto. Većina ribnjaka u Srpskoj ima odlične uslove za uzgoj ribe što doprinosi i plasmanu domaće ribe na inostrano tržište - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac rekao je da se stočarstvo trenutno nalazi u dosta teškoj situaciji.

- Najveći problem domaćih proizvođača je nelojalna konkurencija i nekontrolisan uvoz - kazao je Usorac i dodao da je broj mljekara prepolovljen u odnosu na period od prije nekoliko godina te da godišnja proizvodnja mlijeka iznosi oko 110 miliona litara.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Mišo Maljčić rekao je da se trude da održe proizvodnju uprkos velikim problemima.

- Proizvodnju i plasman nam otežava to što određeni uvoznici polutke koje mogu ići samo u preradu prodaju kao svježe meso i time ugrožavaju domaću proizvodnju - rekao je Maljčić i dodao da registrovani uzgajivači godišnje uhrane oko 30.000 tovljenika.

Pravilnik

S ciljem unapređenja stanja u stočarskoj proizvodnji i kvaliteta proizvoda životinjskog porijekla, Ministarstvo poljoprivrede je predložilo nacrt pravilnika kojim su propisane termičke osobine objekata i unutrašnje opremanje. Tim pravilnikom regulisana je bezbjednost sa stanovišta zaštite od voda, opšti zahtjevi za glavne i pomoćne objekte u stočarstvu i obaveze ovlašćenih lica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik