Do kraja jula principi za finansiranje AP Vojvodine

Bez autora
Jul 05 2015

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da postoji želja da se reši pitanje finansiranja AP Vojvodine, te da će do kraja jula biti definisani principi kako će se to raditi, a zatim sledi da se definiše i koja će biti prava i obaveze pokrajine u tom smislu.Vujović je gostujući rekao da će se prilikom rešavanja tog pitanja gledati kakve su najbolje prakse u svetu, ali da je suština da neko ko dobija deo prihoda, dobije ujedno i deo obaveza.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da postoji želja da se reši pitanje finansiranja AP Vojvodine, te da će do kraja jula biti definisani principi kako će se to raditi, a zatim sledi da se definiše i koja će biti prava i obaveze pokrajine u tom smislu.

Vujović je gostujući na TV Pink rekao da će se prilikom rešavanja tog pitanja gledati kakve su najbolje prakse u svetu, ali da je suština da neko ko dobija deo prihoda, dobije ujedno i deo obaveza.

Ja ću predlagati da, poštujući principe u svetu i principe ravnopravnosti, to uredimo na najbolji način, naveo je Vujović.

On je, navodeći nove aktivnosti u fiskalnoj sferi, najavio i da je trenutno u pripremi koncept zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji će do kraja septembra biti u Skupštini Srbije.

Definisaćemo nacrt zakona, a očekujemo da će do kraja septembra on biti spreman za diskusiju u Skupštini, rekao je Vujović i dodao da je u pripremi i zakon o naknadama, kojih ima 384 u Srbiji, a cilj je da se objedine.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu će se raditi i na povratku na programsko budžetiranje.

Ministar finansija je ukazao da je deficit budžeta u prvih šest meseci samo 1,5 odsto BDP-a, što je 4,5 puta bolje nego u istom periodu 2014. godine kada je iznosio 6,6 odsto.

To je neverovatan rezultat. Na kraju juna smo od planiranih 105 milijardi dinara deficita, imali ispod 30 milijardi. Uštedeli smo gotovo 80 milijardi dinara, istakao je Vujović.

On je naveo da su prihodi veći za 42 milijarde dinara, a 15 milijardi dinara čini bolja naplata poreza i akciza, dok 25 do 30 milijardi dinara čine neporeski prihodi - dividende javnih preduzeća, 4G tehnologija i drugo.

Vujović je ponovio da je Srbija u trogodišnjem program sa MMF-om, jer bi u jednogodišnjem bilo potrebno veliko odricanje, ali se rezultati već vide.

Kad smanjite deficit, smanjujete dug, a kad smanjite dug i kamate padaju, rekao je Vujović i dodao da bi novac od ušteda, Vlada Srbije mogla ulagati i u investicije poput izgradnje škola i završetak infrastrukture.

Ministar finansija je objasnio da bi u slučaju privatizacije Telekoma, novac bio usmeren na stvari koje zatvaraju propuste iz prošlosti i podstiču ekonomski rast.

On je podsetio da su efekti nasleđene recesije, poplava, recesioni efekti fiskalne konsolidacije, delovali negativno, a sada počinjemo da izlazimo iz tog okvira.

Dobro smo sproveli ovo do sada, jer imamo revizije ekonomskog rasta sa -0,5 odsto, prvo na nulu, a sada i na plus 0,5 odsto, a možda i više, naglasio je Vujović i dodao da je na kraju najvažnije da se otvore nova radna mesta i ostvari privredni rast.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik