Beč sprovodi najveći „E-taksi” projekat na svetu

Bez autora
Jul 05 2015

Bečko preduzeće „Wiener Stadtwerke“ koje obuhvata sva gradska preduzeća započelo je zajedno sa bečkim taksi-prevoznikom jedan od najvećih „E-taksi“ projekata u svetu. Projekat predviđa kao prvi korak da do 2016. godine na ulicama Beča bude oko 120 taksi vozila na elektronski pogon.Sa iskustvima i saznanjima sakupljenim tokom prve godine trebalo bi naredne godine u upotrebi biti i do 250 vozila. Trajanje projekta ograničeno je na tri godine.

Beč sprovodi najveći „E-taksi” projekat na svetuBečko preduzeće „Wiener Stadtwerke“ koje obuhvata sva gradska preduzeća započelo je zajedno sa bečkim taksi-prevoznikom jedan od najvećih „E-taksi“ projekata u svetu.

Projekat predviđa kao prvi korak da do 2016. godine na ulicama Beča bude oko 120 taksi vozila na elektronski pogon. Sa iskustvima i saznanjima sakupljenim tokom prve godine trebalo bi naredne godine u upotrebi biti i do 250 vozila. Trajanje projekta ograničeno je na tri godine.

Zahvaljujući brzim stanicama za punjenje kao i povoljnim tarifama struje za taksi vozila od strane bečkog energetskog preduzeća „Wien Energie“ stvoreni su dobri preduslovi za sprovođenje ovakvog inovativnog i ambicioznog projekta.

Projekat „E-taksi“ koji finansijski podržava austrijsko Ministarstvo za saobraćaj, inovacije i tehnologiju predstavlja šansu za taksi-preduzeća da se preorjentišu na korišćenje ekoloških vozila. Za taksi-preduzeća postoji atraktivna subvencija od 8.000 evra po vozilu i posebno za bečke taksiste prilagođena brza mreža stanica za punjenje. Pored toga, prevoznici koji se među prvima prijave dobiće za godinu dana besplatno struju na odgovarajućim pumpama i povoljne tarife za buduće korišćenje, čime je korišćenje E-taksija ne samo ekološko već i finansijski povoljnije kako za prevoznike tako i za korisnike taksi-usluga.

Fotografija © Wiener Stadtwerke / Thomas Lehmann

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik