Za rad u svetu – doprinosi kod kuće

Bez autora
Jul 05 2015

Zaposleni iz Srbije koji rade u inostranstvu, a kojima gazda-stranac ne uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, ne moraju da brinu da će ostati bez ovih godina radnog staža i penzije. Oni mogu sami sebi da uplaćuju doprinose za PIO u Srbiji, bez obzira da li naša zemlja ima ili ne potpisan Sporazum o socijalnom osiguranju sa zemljom u kojoj trenutno žive i rade. Na taj način godine provedene na radu u inostranstvu ulaze u konačan obračun za penziju, a preduslov za to je da se doprinosi uplaćuju svakog meseca Upravo se u toj situaciji našla grupa naših državljana koji poslednjih šest godina rade kao stjuardi u Abu Dabiju i koji nameravaju da nastave tamo da rade. Nikome od njih gazda ne uplaćuje doprinose za PIO, jer im se isplaćuje bruto plata, ali da im radne knjižice ne bi ostale prazne, bez ijednog upisanog dana rada, oni to mogu činiti kod kuće.

Zaposleni iz Srbije koji rade u inostranstvu, a kojima gazda-stranac ne uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, ne moraju da brinu da će ostati bez ovih godina radnog staža i penzije. Oni mogu sami sebi da uplaćuju doprinose za PIO u Srbiji, bez obzira da li naša zemlja ima ili ne potpisan Sporazum o socijalnom osiguranju sa zemljom u kojoj trenutno žive i rade.

Na taj način godine provedene na radu u inostranstvu ulaze u konačan obračun za penziju, a preduslov za to je da se doprinosi uplaćuju svakog meseca

Upravo se u toj situaciji našla grupa naših državljana koji poslednjih šest godina rade kao stjuardi u Abu Dabiju i koji nameravaju da nastave tamo da rade. Nikome od njih gazda ne uplaćuje doprinose za PIO, jer im se isplaćuje bruto plata, ali da im radne knjižice ne bi ostale prazne, bez ijednog upisanog dana rada, oni to mogu činiti kod kuće.

Nadali su se da će, kako kažu, gazda u nekom trenutku početi da im uplaćuje staž, ali pošto od toga nema ništa, jer nije potpisan međudržavni sporazum sa Srbijom, ne preostaje im ništa drugo nego da se sami pobrinu za svoju penziju.

Ukoliko neko radi u zemlji sa kojom Srbija nema zaključen Sporazum o socijalnom osiguranju, a hteo bi da reguliše staž, trebalo bi da podnese zahtev PIO fondu za utvrđivanje statusa osiguranika po osnovu rada u inostranstvu, kaže Jelica Timotijević, direktor Sektora za odnose s javnošću u ovom fondu.

Zahtev za plaćanje doprinosa dobija se u PIO fondu, a pored toga potrebno je priložiti i dokaz o penzijskom stažu i o zaposlenju kod inostranog gazde, fotokopiju radne knjižice (kao i prevod potvrde koji je overio ovlašćeni tumač) poslodavca o zaposlenju sa potvrdom da se doprinosi ne uplaćuju.

Istovremeno je potrebno dostaviti i dokaz o poslednjem prebivalištu u zemlji, obrazac M, dokaz o stručnoj spremi, ukoliko nije upisana u radnu knjižicu, kao i potvrdu da li je služen vojni rok (uverenje vojnog odseka ili fotokopiju radne knjižice).

– Poučeni lošim iskustvima, bilo je mnogo lažnih potvrda o radu u inostranstvu (a ovi se zahtevi uglavnom podnose retroaktivno), pored navedene dokumentacije potrebno je dostaviti i kopiju pasoša na osnovu koje se može proveriti da je lice u periodu za koji podnosi zahtev zaista boravilo van Srbije, ili neki drugi dokaz o boravku u inostranstvu, kaže Timotijevićeva.

Na osnovu podnetog zahteva sprovodi se postupak na osnovu kog se utvrđuje da li su ispunjeni uslovi za utvrđivanje svojstva osiguranika ili ne. Ukoliko jesu, određuje se iznos koji je potrebno da svaki pojedinac uplaćuje za sebe na ime doprinosa za PIO.

Staž se upisuje u radnu knjižicu po uplati celokupnog iznosa doprinosa, koji je naveden u rešenju.

– Pravo na upisivanje staža ostvarenog u inostranstvu može da se odobri onom ko tamo radi, ali mu se ne uplaćuju doprinosi za PIO, ili se doprinosi plaćaju, ali po osnovu tog staža ne može da ostvari pravo na penziju. Ili penziju sutra ne može da koristi van zemlje u kojoj je radio, objašnjava naša sagovornica.

Upitani kakva ja praksa ukoliko neko želi da nastavi da uplaćuje doprinose i za naredne godine, jer zna da će ostati da radi kod inostranog gazde, u PIO kažu, da bi trebalo da se na pomenutom zahtevu, ili u posebnom dopisu, koji će priložiti uz zahtev, izjasni da želi da nastavi sa uplatama do kraja radnog angažovanja kod ino poslodavca.

– Ovi doprinosi uplaćuju se mesečno. Osiguranik je obavezan da Fond obavesti o svim promenama statusa u zemlji u kojoj radi, jer će se, kada bude podneo zahtev za prestanak uplata doprinosa od njega tražiti da dostavi dokaze o trajanju zaposlenja i za period za koji nisu dostavljeni. Praktično, nakon što se rešenjem utvrdi svojstvo za ubuduće, i za taj naredni period će se tražiti isti dokazi kao za periode pre podnošenja zahteva, kaže naša sagovornica.

Doprinos za PIO je 26 odsto od utvrđene godišnje osnovice za celu narednu godinu. Za zaposlene u inostranstvu u 2015. godini osnovica na koju se plaćaju doprinosi iznosi 63.878 dinara.

Za slučaj da osiguranik ne boravi u zemlji, može da ovlasti drugo lice da u njegovo ime pokrene ceo postupak, a uplate takođe može da obavi ovlašćeno lice, zaključuje Timotijevićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik