Dalekovod izlazi na finsko tržište

Bez autora
Jul 06 2015

Finska tvrtka za prijenos i distribuciju električne energije Fingrid objavila je da Dalekovodu planira dodijeliti ugovor za izgradnju dalekovoda Lieto - Forssa na jugu Finske u ukupnoj dužini od 67 kilometara, izvijestili su u ponedjeljak iz Dalekovoda. Posao u vrijednosti gotovo 20 milijuna eura izrazito je bitan za Dalekovod jer znači ulazak na finsko tržište, a konačna odluka o potpisu ugovora očekuje se po isteku roka od tri tjedna, navode iz Dalekovoda. Istodobno Odbor direktora norveškog Statnetta donio je odluku da za sada ne kreće u realizaciju projekta izgradnje dalekovoda na dionici Namsos - Storheia, iako je prethodno već odobren preliminarni početak radova. Odluka nije konačna i podložna je reviziji krajem godine. Realizacija izgradnje dalekovoda Ertsmyra - Kvinesdal i dalekovoda Ertsmyra - Vollesfjord, prema ugovoru vrijednom više od 60 milijuna eura potpisanom u Oslu početkom lipnja, nastavlja se prema planu, navode iz Dalekovoda.

Finska tvrtka za prijenos i distribuciju električne energije Fingrid objavila je da Dalekovodu planira dodijeliti ugovor za izgradnju dalekovoda Lieto - Forssa na jugu Finske u ukupnoj dužini od 67 kilometara, izvijestili su u ponedjeljak iz Dalekovoda.

"Posao u vrijednosti gotovo 20 milijuna eura izrazito je bitan za Dalekovod jer znači ulazak na finsko tržište, a konačna odluka o potpisu ugovora očekuje se po isteku roka od tri tjedna", navode iz Dalekovoda.

Istodobno Odbor direktora norveškog Statnetta donio je odluku da za sada ne kreće u realizaciju projekta izgradnje dalekovoda na dionici Namsos - Storheia, iako je prethodno već odobren preliminarni početak radova. Odluka nije konačna i podložna je reviziji krajem godine.

Realizacija izgradnje dalekovoda Ertsmyra - Kvinesdal i dalekovoda Ertsmyra - Vollesfjord, prema ugovoru vrijednom više od 60 milijuna eura potpisanom u Oslu početkom lipnja, nastavlja se prema planu, navode iz Dalekovoda.

Dalekovod je naime početkom lipnja s norveškom tvrtkom za prijenos i distribuciju električne energije na visokim naponima Stattnet potpisao ugovor za izgradnju dvije dionice dalekovoda ukupne dužine veće od 100 kilometara. Dionica dalekovoda Ertsmyra - Kvinesdal duga je 56 kilometara i dio je velikog Western Corridor projekta koji uključuje izgradnju novih vodova do kraja 2020. godine u cilju povećanja prijenosne moći i osiguranja pouzdanosti prijenosnog sustava južne regije Norveške.

Dalekovod Ertsmyra - Vollesfjord dugačak je, pak, 53 kilometra i predstavlja kopneni nastavak prijenosa energije putem pomorskog kabela između Norveške i Njemačke, takozvanog Nordlink projekta. Izvedba oba projekta planirana je do kraja rujna 2018.

Za gradnju dalekovoda na dionici Namsos - Storheia bio je odobren preliminarni početak radova pismom namjere od kraja travnja ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik