Srbija više neće uvoziti rampe za osobe sa invaliditetom

Bez autora
Jul 06 2015

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas u Kragujevcu da Srbija više neće uvoziti rampe za osobe sa invaliditetom, zahvaljujući preduzeću "Zastava Inpro" iz Kragujevca, koje je osvojilo novu tehnologiju. Vulin je tom prilikom pomenutom preduzeću uručio atest za pokretne platforme za transport osoba sa invaliditetom. On je istakao da će Ministarstvo dati preporuku svim javnim ustanovama koje su pod njegovom ingerencijom da u nabavkama na prvom mestu traže mogućnost da rade sa zaštitnim radionicama, odnosno preduzećima koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom. Prema njegovim rečima, to ima smisla jer štedi novac, zapošljava ljude i donosi novu tehnologiju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas u Kragujevcu da Srbija više neće uvoziti rampe za osobe sa invaliditetom, zahvaljujući preduzeću "Zastava Inpro" iz Kragujevca, koje je osvojilo novu tehnologiju.

Vulin je tom prilikom pomenutom preduzeću uručio atest za pokretne platforme za transport osoba sa invaliditetom.

On je istakao da će Ministarstvo dati preporuku svim javnim ustanovama koje su pod njegovom ingerencijom da u nabavkama na prvom mestu traže mogućnost da rade sa zaštitnim radionicama, odnosno preduzećima koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Prema njegovim rečima, to ima smisla jer štedi novac, zapošljava ljude i donosi novu tehnologiju.

Ministar je ukazao na to da osobe sa invaliditetom na ovaj način obezbeđuju egzistenciju i samopoštovanje i pokazuju da su u stanju da osvoje savremene tehnologije.

PIO fond će do kraja godine, kako je dodao, rešiti problem pristupačnosti svojih filijala, a očekuje se da to uradi i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Vulin je naglasio da se sa Ministarstvom unutrašnjih poslova vode razgovori o tome da se obezbedi funkcionisanje najvažnijih centara kako bi osoba sa invaliditetom bila u mogućnosti da sama dođe do službe kada vadi ličnu kartu.

Direktor Republičkog fonda PIO Dragana Kalinović istakla je da pokretanjem proizvodnje rampi u kragujevačkom preduzeću ta institucija štedi novac, i to najmanje 50 odsto sredstava koja su se do sada izdvajala za nabavku rampi iz inostranstva.

Direktor preduzeća "Zastava Inpro" Branko Veljović rekao je da je reč o proizvodu koji je Srbija do sada uvozila i to po ceni od pet do devet hiljada evra.

Napravili smo proizvod sa kojim možemo da budemo konkurentni kako po kvalitetu, tako i po ceni, naglasio je Veljović.

On je dodao da preduzeće planira mesečnu proizvodnju od 10 rampi, uz ocenu da se ona može uvećati, ali da to najviše zavisi od finansijskih mogućnosti i potražnje.

U preduzeću "Zastava Inpro" od ukupnog broja zaposlenih dve trećine su osobe sa invaliditetom, a svoju proizvodnju teretnih prikolica uglavnom izvoze, i to najviše u Francusku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik