Trninić: Slijedi restrukturisanje ŽRS

Bez autora
Jul 07 2015

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić najavio je restrukturisanje preduzeća "Željeznica Republike Srpske" /ŽRS/ s ciljem postizanja nivoa efikasnosti poslovanja, sanacije nagomilanih kreditnih obaveza, uspostavljanja funkcionalne organizacije i racionalisanja troškova. Trninić ističe da je krajnje vrijeme da bude uspostavljen efikasniji sistem i da bude razdvojeno upravljanje infrastrukturom i upravljanje prevozom. Smatramo da bi za ŽRS bilo svrsishodnije da infrastruktura ostane u svojini Republike Srpske, a da upravljanje infrastrukturom bude u nadležnosti menadžera koji se uspostavlja odlukom Vlade Srpske, rekao je Trninić. Prema njegovim riječima, ostale djelatnosti nakon restrukturisanja bile bi uspostavljene kao društva sa ograničenom odgovornošću i nastavili bi da djeluju samostalno na tržišnim principima, ali sa intencijom nalaženja strateškom partnera.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić najavio je restrukturisanje preduzeća "Željeznica Republike Srpske" /ŽRS/ s ciljem postizanja nivoa efikasnosti poslovanja, sanacije nagomilanih kreditnih obaveza, uspostavljanja funkcionalne organizacije i racionalisanja troškova.

Trninić ističe da je krajnje vrijeme da bude uspostavljen efikasniji sistem i da bude razdvojeno upravljanje infrastrukturom i upravljanje prevozom.

"Smatramo da bi za ŽRS bilo svrsishodnije da infrastruktura ostane u svojini Republike Srpske, a da upravljanje infrastrukturom bude u nadležnosti menadžera koji se uspostavlja odlukom Vlade Srpske", rekao je Trninić za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, ostale djelatnosti nakon restrukturisanja bile bi uspostavljene kao društva sa ograničenom odgovornošću i nastavili bi da djeluju samostalno na tržišnim principima, ali sa intencijom nalaženja strateškom partnera.

Trninić je ubjeđenja da će nakon restrukturisanja ŽRS moći dobro i samostalno da funkcionišu.

On je naveo da trenutno nema ozbiljne analize koja bi pokazala koliki je višak radnika u ŽRS, dodajući da će, ako bude utvrđen višak, biti vođeno računa da ti radnici budu zbrinuti.

Trninić je podsjetio da su ŽRS imale negativan revizorski izvještaj, te da su prošlu godinu završile sa gubitkom od 33 miliona KM, što je uticalo da akumulirtani minus premaši akcionarski kapital.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik