Bolja naplata poreskih i neporeskih prihoda

Bez autora
Jul 07 2015

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je tokom prvih šest meseci ove godine ostvaren deficit republičkog budžeta od 26,4 milijarde dinara, što je za 77,7 milijardi bolje u odnosu na plan koji je podržao Međunarodni monetarni fond (MMF).U saopštenju se navodi da je ostvareni deficit za 100 milijardi dinara bolji od deficita od 126 milijardi dinara ostvarenog u istom periodu prošle godine. Podaci se, kako se napominje, odnose isključivo na izvršenje direktnih budžetskih korisnika, s obzirom na to da podaci o sopstvenim prihodima indirektnih budžetskih korisnika i iz njih finansiranih rashoda nisu raspoloživi u mesečnoj dinamici.

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je tokom prvih šest meseci ove godine ostvaren deficit republičkog budžeta od 26,4 milijarde dinara, što je za 77,7 milijardi bolje u odnosu na plan koji je podržao Međunarodni monetarni fond (MMF).

U saopštenju se navodi da je ostvareni deficit za 100 milijardi dinara bolji od deficita od 126 milijardi dinara ostvarenog u istom periodu prošle godine.

Podaci se, kako se napominje, odnose isključivo na izvršenje direktnih budžetskih korisnika, s obzirom na to da podaci o sopstvenim prihodima indirektnih budžetskih korisnika i iz njih finansiranih rashoda nisu raspoloživi u mesečnoj dinamici.

Takođe, podaci za prvu polovinu godine odnose se isključivo na republički budžet, dok će podaci o konsolidovanom rezultatu opšte države za isti period biti raspoloživi u drugoj polovini jula.

Ostvareni rezultat nastao je kao posledica mera štednje koje Vlada Srbije dosledno sprovodi, ali i usled bolje naplate poreskih i neporeskih prihoda, odnosno veće fiskalne discipline.

Pojedinačno najveći doprinos ostvaren je uštedama kroz smanjenje plata u javnom sektoru i dela penzija, tako da najveći deo zasluga pripada upravo građanima Srbije.

Ministarstvo finansija pozdravlja spremnost građana da zajedničkim naporima, uz Vladu Srbije, obezbede dugoročnu finansijsku stabilnost i makroekonomsku održivost, i na taj način doprinesu ostvarenju ekonomskih ciljeva i rasta zaposlenosti, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik