Štednja zaštićena od grčke krize

Bez autora
Jul 07 2015

Štediše ne moraju da se plaše grčke krize. Najveći deo štednje građana je siguran, u slučaju bankrota bilo koje banke, jer država garantuje za uloge do 50.000 evra, bez obzira na to da li su položeni u srpsku, rusku, francusku, tursku ili grčku banku. Takvih, sigurnih, depozita je 75 odsto. U Srbiji se najviše štedi u devizama i to 93,6 odsto u evrima, oročenim na period od tri do šest meseci. Država je svoju ozbiljnost potvrdila kada je zbog gašenja četiri propale banke izdvojila oko milijardu evra, kako bi se pokrili gubici štediša. Pokriveni su svi ulozi i osigurani i neosigurani. Upravo zbog tako velike intervencije, kasa Agencije za osiguranje depozita je morala da se puni, i iz budžeta i iz kredita.

Štediše ne moraju da se plaše grčke krize. Najveći deo štednje građana je siguran, u slučaju bankrota bilo koje banke, jer država garantuje za uloge do 50.000 evra, bez obzira na to da li su položeni u srpsku, rusku, francusku, tursku ili grčku banku. Takvih, sigurnih, depozita je 75 odsto.

U Srbiji se najviše štedi u devizama i to 93,6 odsto u evrima, oročenim na period od tri do šest meseci. Država je svoju ozbiljnost potvrdila kada je zbog gašenja četiri propale banke izdvojila oko milijardu evra, kako bi se pokrili gubici štediša. Pokriveni su svi ulozi i osigurani i neosigurani. Upravo zbog tako velike intervencije, kasa Agencije za osiguranje depozita je morala da se puni, i iz budžeta i iz kredita.

Sistem osiguranja depozita u Republici Srbiji podrazumeva obavezno osiguranje depozita za sve banke za dozvolom za rad Narodne banke Srbije. Svih 30 banaka u Srbiji obavezno je da osigura depozite kod Agencije za osiguranje depozita i da plaća premiju osiguranja po propisanoj stopi, a u za cilju zaštite deponenata i očuvanja finansijske stabilnosti u Republici Srbiji.

Sistem osiguranja depozita Republike Srbije garantuje isplatu osiguranog iznosa depozita u svakoj banci do 50.000 evra po deponentu po banci u slučaju stečaja ili likvidacije banke. Sredstva za finansiranje isplata po osnovu osiguranja depozita obezbeđuju se redovnim uplatama premija banaka u Fond za osiguranje depozita.

- Po potrebi, Agencija za osiguranje depozita može obezbediti i dopunska sredstva naplatom vanredne premije, iz budžeta Srbije, zaduživanjem uz garanciju države izdavanjem dužničkih hartija od vrednosti uz garanciju Republike Srbije i iz drugih izvora-navode u Agenciji za osiguranje depozita.

Vanredna premija se naplaćuje od domaćih banaka od početka 2014. godine, a sa Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj ugovorena su i dva aranžmana za podršku Fondu za osiguranje depozita. Sredstvima Fonda i zakonom predviđenim mehanizmima za mobilizaciju dopunskih sredstava, Agencija je u svakom trenutku u stanju da ispuni svoju zakonsku obavezu i da u potpunosti zaštiti osigurane deponente.

Za obavezu Agencije da zaštiti depozite građana, preduzetnika, kao i mikro, malih i srednjih preduzeća u domaćim bankama do osiguranog iznosa garantuje Republika Srbija.

Tabakovićeva: Tri scenarija

Narodna banka Srbije ima mere za tri scenarija vezano za eventualne probleme zbog grčke krize, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković:

- Imamo mere za tri scenarija, a tek je prvi. I za ove druge postoje regularne mere koje svaki dan razrađujemo u razgovorima sa Evropskom centralnom bankom i MMF. Jedan od instrumenata je obezbeđenje dopunske likvidnosti za sve četiri grčke banke, ako zatreba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik