Prodaja iz stečaja ili likvidacija

Bez autora
Jul 07 2015

Svojevremeno jedan od najuspešnijih privrednih kolektiva u aleksinačkom delu Pomoravlja - fabrika za proizvodnju raznih vrsta betonskih stubova, trafostanica i drugih pratećih elemenata od betona, "Betonjerka" - preživljava najteže trenutke u više od 60 godina dugoj istoriji. Kako sada stoje stvari, postoje veliki izgledi da bude i zakatančena, poput tridesetak drugih firmi u ovom kraju, ako se u međuvremenu ne iznađe neko drugo rešenje. Naime, odlukom Privrednog suda u Nišu, u "Betonjerci" je 1. jula otvoren stečajni postupak, a uloga početnog stečajnog upravnika poverenika je Agenciji za privatizaciju, koja uskoro - sa svoje liste - treba da izabere poverenika stečajnog upravnika kojeg najpre čekaju popis kompletne imovine i sagledavanje obaveze prema poveriocima. Naredni koraci preduzimaće se u saradnji sa Agencijom za privatizaciju i Privrednim sudom.

Svojevremeno jedan od najuspešnijih privrednih kolektiva u aleksinačkom delu Pomoravlja - fabrika za proizvodnju raznih vrsta betonskih stubova, trafostanica i drugih pratećih elemenata od betona, "Betonjerka" - preživljava najteže trenutke u više od 60 godina dugoj istoriji. Kako sada stoje stvari, postoje veliki izgledi da bude i zakatančena, poput tridesetak drugih firmi u ovom kraju, ako se u međuvremenu ne iznađe neko drugo rešenje.

Naime, odlukom Privrednog suda u Nišu, u "Betonjerci" je 1. jula otvoren stečajni postupak, a uloga početnog stečajnog upravnika poverenika je Agenciji za privatizaciju, koja uskoro - sa svoje liste - treba da izabere poverenika stečajnog upravnika kojeg najpre čekaju popis kompletne imovine i sagledavanje obaveze prema poveriocima. Naredni koraci, saznajemo, preduzimaće se u saradnji sa Agencijom za privatizaciju i Privrednim sudom.

"Betonjerka" je, podsetimo, pre nešto više od deset godina jednom već bila privatizovana, ali je kupoprodajni ugovor ubrzo raskinut jer tadašnji kupac nije ispunjavao ugovorne obaveze. Što je još gore, malverzacijama je "do guše" zadužio ovu firmu, čiji krah upravo od tada i započinje...

- Iako je prvobitno bilo planirano da "Betonjerka" ponovo bude prodata privatizacijom, nadležna agencija očigledno nije na vreme odradila svoj deo posla, pa je prekinula taj postupak - kaže aktuelni vršilac dužnosti direktora Ivan Miletić, napominjući da su, između ostalog i zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, odnosno zahteva za restituciju, bili prinuđeni da imovinu zaštite pokretanjem stečajnog postupka.

Ukoliko se firma, što je najverovatnije, proda iz stečaja, novi vlasnik imaće znatno manje obaveze prema zaposlenima.

Kako smo saznali, po prethodnim javnim pozivima za privatizaciju - krajem prošle godine - prijavilo se osam potencijalnih kupaca, održan je i sastanak u Agenciji, a svi prijavljeni izrazili su želju da učestvuju u kupovini, kada se sačini program privatizacije.

Radnici

"Betonjerka" je svojevremeno zapošljavala oko 200 radnika i po nekoliko desetina sezonaca, a njeni proizvodi završavali su širom Srbije, te na tržištima bivših jugoslovenskih republika. Pre tri godine, uz socijalni program, otišlo je 34, a nedavno još 70 radnika. Nekoliko ih je u međuvremenu penzionisano, pa je u kolektivu sada samo 19 ljudi. Njihova sudbina neizvesna je koliko i buduća događanja oko "Betonjerke".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik