Zakon ubrzava hipoteku, brže na ulici

Bez autora
Jul 08 2015

Skupština Srbije raspravlja o izmenama zakona o hipoteci koji će bankama omogućiti bržu prodaju založenih nekretnina. Dok se opozicija i vladajući raspravljaju o tome ko je sluga banaka, zaduženi građani strahuju da će posle usvajanja Zakona ostati na ulici. Maja Zeka jedna je od onih kojima zbog kašnjenja u otplati uvećanih rata u švajcarcima preti aktiviranje hipoteke. Imam problem veliki pošto sam u docnji i banka preti da će donošenjem ovog zakona moći da ubrzano pokrene hipoteku. Što je na ovu frustrirajuću situaciju sa švajcarcem i nemogućnošću plaćanja na vreme donosi dodatnu brigu i neizvesnost, kaže Maja Zeka. Usvajanjem izmena zakona, banka će naplatiti potraživanje u roku od 18 meseci, a Maja će ostati bez stana u kojem živi.

Skupština Srbije raspravlja o izmenama zakona o hipoteci koji će bankama omogućiti bržu prodaju založenih nekretnina.

Dok se opozicija i vladajući raspravljaju o tome ko je sluga banaka, zaduženi građani strahuju da će posle usvajanja Zakona ostati na ulici.

Maja Zeka jedna je od onih kojima zbog kašnjenja u otplati uvećanih rata u švajcarcima preti aktiviranje hipoteke.

“Imam problem veliki pošto sam u docnji i banka preti da će donošenjem ovog zakona moći da ubrzano pokrene hipoteku. Što je na ovu frustrirajuću situaciju sa švajcarcem i nemogućnošću plaćanja na vreme donosi dodatnu brigu i neizvesnost”, kaže Maja Zeka.

Usvajanjem izmena zakona, banka će naplatiti potraživanje u roku od 18 meseci, a Maja će ostati bez stana u kojem živi.

U skupštini Srbije suprotstavljena su mišljenja imaju li zaduženi građani razloga za strah od zakonskih izmena. Dok vladajuća koalicija tvrdi da ovaj zakon štiti i banke i klijente, opozicija smatra da su izmene pisane iz interesa bankarskog sektora.

“Imovina koja je predmet hipoteke ne može da se proda za manje od 60 odsto od procenjene vrednosti hipoteke, a i procenjena vrednost hipoteke neće moći kao i do sada da se umanjuje na osnovu nalaza veštaka koga angažuje banka već na osnovu izveštaja veštaka koga angažuje sud”, ističe Veroljub Arsić iz Srpske napredne stranke.

“To je čudan način da se tumači ovaj zakon koji daje bankama pravo da lakše rasprodaju imovinu koju je građanin stavio pod hipoteku”, smatra Aleksandra Jerkov, Demokratska stranka.

Kako kaže, mi praktično sada imamo siituaciju da su građani pod jednim uslovima stavili neku imovinu pod hipoteku a da im sada važe potpuno drugi uslovi, za njih nepovoljniji.

U Udruženju efektiva smatraju da država pokušava da zaštiti pre svega sebe odnosno nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita iz koje banke bukvalno cede državni novac.

“Imamo slučaj da banka raskine ugovor o kreditu, pokrene pod znacima navoda prodaju nekretnine tako što je da u oglas i od tog trenutka nacionalna korporacija mora da isplaćuje sve te dospele obaveze i onda banka nema interes da stvarno proda tu nekretninu jer ima nacionalnu korporaciju koja isplaćuje dug umesto klijenta”, objašnjava Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva".

Izmene zakona o hipoteci biće usvojene kao i svi dosadašnji predlozi Vlade, pošto vladajuća većina ima natpolovičnu većinu u aktuelnom sazivu Skupštine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik