Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća

Bez autora
Jul 08 2015

U Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA) danas su potpisani ugovori sa predstavnicima malih i srednjih preduzeća sa područja općina Ilijaš, Novi Grad i Vogošća, a koji su prošli na javnom pozivu u okviru projekta koji finansira EU “Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja“ – FGSMEs.Projekt implementira SERDA u saradnji sa općinama Ilijaš, Novi Grad i Vogošća, te Udruženjem poslovnih savjetnika LESPnet. Zahvaljujući tom projektu bit će omogućeno zapošljavanje 28 osoba u 11 malih i srednjih preduzeća.

U Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA) danas su potpisani ugovori sa predstavnicima malih i srednjih preduzeća sa područja općina Ilijaš, Novi Grad i Vogošća, a koji su prošli na javnom pozivu u okviru projekta koji finansira EU “Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja“ – FGSMEs.

Projekt implementira SERDA u saradnji sa općinama Ilijaš, Novi Grad i Vogošća, te Udruženjem poslovnih savjetnika LESPnet.

Zahvaljujući tom projektu bit će omogućeno zapošljavanje 28 osoba u 11 malih i srednjih preduzeća. Riječ je o preduzećima iz različitih oblasti djelovanja (metalske, drvne i prehrambene industrije) - „Procedo“, „Kalea“ , „Brojler“ , „MBA Centar“, Proven , „TTO“, „Halilović“, „Core“, „Sacom“, „Alu point“, te „Unis Fagas“.

Senior program-menadžer SERDA-e Asad Karišik izjavio je da ovaj projekt treba da doprinese razvoju određenih modela ekonomskog razvoja u svrhu zapošljavanja ljudi, naglašavajući da su mala i srednja preduzeća zapravo jedini generatori radnih mjesta.

Prilikom izbora firmi, po njegovim riječima, neki od presudnih kriterija odnosili su se na broj radnih mjesta koje će otvoriti, kao i njihove reference.

Ukupna vrijednost projekta je 520.670 eura, od čega EU finansira 441.470 eura iz sredstava IPA 2011.

- Evropska unija želi da podrži socio-ekonomski razvoj u BiH - izjavio je šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj i prirodne resurse u Delegaciji Evropske unije u BiH Martin Schieder. Dodao je da je cilj projekta FGSMEs stimulacija ekonomskog rasta i zaposlenosti kroz poboljšanje poslovnog okruženja za održive ekonomske aktivnosti.

Također, danas su potpisani i ugovori sa općinama Ilijaš, Novi Grad, Vogošća za pružanje usluga izrade Akcionog plana za poboljšanje poslovnog okruženja i saradnje između općine i poslovnog sektora.

- Projekt predstavlja podršku malim i srednjim preduzećima koja su prepoznata da najbrže mogu generirati nova radna mjesta i veoma je bitan za lokalnu zajednicu i njen razvoj - kazao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić kazao je da ovaj i slični projketi direktno podstiču razvoj i unapređenje svih sistema i procesa u preduzećima, te omogućava neophodna radna mjesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik