Elektronske građevinske dozvole od januara 2016. godine

Bez autora
Jul 08 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Zakon o planiranju i izgradnji primer reformskog zakona, ne samo po kvalitetu i brzini kojom je donet, već i po tome koliko se radi na tome da on bude primenjen u svakoj lokalnoj samoupravi.Mihajlović je, prilikom obilaska Pozivnog centra za podršku u primeni Zakona o planiranju i izgradnji, u prostorijama NALED-a u Beogradu, istakla da posao oko nekog zakona ne prestaje u trenutku njegovog donošenja, već onda kada on zaživi u praksi, što je u ovom slučaju i postignuto.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Zakon o planiranju i izgradnji primer reformskog zakona, ne samo po kvalitetu i brzini kojom je donet, već i po tome koliko se radi na tome da on bude primenjen u svakoj lokalnoj samoupravi.

Mihajlović je, prilikom obilaska Pozivnog centra za podršku u primeni Zakona o planiranju i izgradnji, u prostorijama NALED-a u Beogradu, istakla da posao oko nekog zakona ne prestaje u trenutku njegovog donošenja, već onda kada on zaživi u praksi, što je u ovom slučaju i postignuto.

U Srbiji se danas dozvole dobijaju za 28 dana i gradi se brže. Ali, na tome se nećemo zaustaviti, s obzirom na to da već od 1. januara 2016. godine treba da počne i izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, najavila je ona.

Pozivni centar je, kako je objasnila, napravljen u saradnji sa NALED-om i uz podršku USAID-a kako bi svi oni koji imaju nedoumice, bilo da su u pitanju lokalne samouprave, građani, privrednici ili potencijalni investitori, u najkraćem roku mogli da dobiju precizan i stručan odgovor na sva pitanja.

Prema njenim rečima, usluge ovog centra naročito su korisne za lokalne samouprave kada imaju dilemu u vezi sa primenom neke odredbe zakona ili podzakonskog akta.

To znači da smo na pravom putu, jer zakon ima pun efekat kad zaživi u svakoj opštini, u svakom kutku Srbije, ponovila je Mihajlović, koja je tokom posete i lično odgovarala na pitanja koja su stizala u Pozivni centar.

Nećemo se zaustaviti sve dok ne dobijemo najmoderniji sistem izdavanja građevinskih dozvola i zato radimo na uspostavljanju elektronske dozvole, naglasila je ona i poručila da je naš cilj da Srbija bude prvi izbor investitorima koji razmišljaju da ulože u ovaj region.

Potpredsednik Vlade je izrazila očekivanje da će Srbija u avgustu, u preliminarnom izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja, napredovati najmanje 30 mesta.

Ona je podsetila na to da je na listi Svetske banke po kriterijumu izdavanja građevinskih dozvola Srbija trenutno među poslednjim zemljama, uz ocenu da će Zakon o planiranju i izgradnji, usvojen u decembru prošle godine, pomoći da se ostvari napredak od 30 pozicija.

Procene su da ćemo se već u narednom izveštaju pomeriti najmanje za 30 mesta, ali to nas ne zadovoljava. Planiramo da učinimo mnogo više u svim oblastima, poput privrede, finansija i građevinarstva, kako bismo u srednjem roku bili među prvih 10 zemalja na toj listi, navela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, lista Svetske banke je važna ne zato što je to lista ove institucije, već zato što investitori kada dolaze u Srbiju tu listu gledaju, zbog čega je naš zadatak da stvorimo bolje uslove poslovanja.

Vlada Srbije je, kako je podsetila, prvi put formirala radnu grupu koja se bavi onim poslovima koji moraju biti urađeni kako bi se Srbija pomerila sa dna te liste, pri čemu su sva ministarstva dobila određena zaduženja u skladu sa tim ciljem.

Radili smo puno, a jedan od zakona koji će pomoći da se pomerimo sa tog neslavnog mesta je upravo Zakon o planiranju i izgradnji. Sada će biti usvojeni i drugi zakoni koji će doprineti tome, zaključila je Mihajlović.

Pozivni centar počeo je sa radom 4. maja i u prva dva meseca stiglo je više od 600 pitanja, koja su se, između ostalog, odnosila na izdavanje lokacijskih uslova, izradu elaborata i projekata parcelacije, kao i na nedoumice da li se u konkretnom slučaju primenjuje Zakon o planiranju i izgradnji ili neki drugi zakon.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik