Italijani otišli bez zbogom

Bez autora
Jul 09 2015

Vlasnik firme „Planet sistem MG Serbija”, fabrike tekstilne galanterije, koja je bila u krugu nekadašnje niške Industrije tekstila „Niteks”, Marino Gato otpustio je sve radnike i otišao iz Srbije. Kako se nezvanično saznaje, „Planet sistem” bio je jedan od prvih i među desetak kooperanata „Benetona”, koji je pre oko četiri i po godine kupio ovu nišku industriju, a proizvodnja ove fabrike u Nišu bila je za poznatu firmu iz Italije. Prema onome što smo saznali od radnika, vlasnik je napustio Srbiju čim je počela detaljna i opsežna kontrola poslovanja i inspekcijska provera ispunjavanja obaveza prema državi na ime poreza i ostalih dažbina. Jedan od radnika u „Planet sistemu” koji se odazvao pozivu za razgovor, M. S., ali koji nije smeo da kaže puno ime i prezime zbog mogućih posledica, rekao nam je da im je „vlasnik firme ostao dužan dve plate, za april i maj, ali i deo za mart kada nam, koliko znam, nije isplaćena puna zarada.

Vlasnik firme „Planet sistem MG Serbija”, fabrike tekstilne galanterije, koja je bila u krugu nekadašnje niške Industrije tekstila „Niteks”, Marino Gato otpustio je sve radnike i otišao iz Srbije. Kako se nezvanično saznaje, „Planet sistem” bio je jedan od prvih i među desetak kooperanata „Benetona”, koji je pre oko četiri i po godine kupio ovu nišku industriju, a proizvodnja ove fabrike u Nišu bila je za poznatu firmu iz Italije.

Prema onome što smo saznali od radnika, vlasnik je napustio Srbiju čim je počela detaljna i opsežna kontrola poslovanja i inspekcijska provera ispunjavanja obaveza prema državi na ime poreza i ostalih dažbina. Jedan od radnika u „Planet sistemu” koji se odazvao pozivu za razgovor, M. S., ali koji nije smeo da kaže puno ime i prezime zbog mogućih posledica, rekao nam je da im je „vlasnik firme ostao dužan dve plate, za april i maj, ali i deo za mart kada nam, koliko znam, nije isplaćena puna zarada. Kažem koliko znam, jer se o mnogo čemu, posebno o zaradama, nije smelo pričati. Nismo očekivali da će se baš sve ovako završiti i dogoditi, ali smo slutili da nešto nije u redu pošto su poslednjih meseci stalno u firmi bili finansijski i poreski i inspektori rada. Mislim, mada smo mi radnici vrlo malo znali o svemu, da su pored Poreske uprave u poslednjih nekoliko sedmica i inspektori policije iz Odseka za privredni kriminal niške PU intenzivno proveravali poslovanje firme i vlasnika. Nama je samo jednoga dana saopšteno da više ne dolazimo na posao i ništa više” – rekao nam je ovaj tekstilac iz Niša.

Kako su nam još neki radnici u „Planet sistemu” ispričali, osnovni uslov za zaposlenje bio je da potpišu ugovor o radu u kojem je jedna od stavki bila pristajanje na „blanko otkaz”. To je značilo da je gazda mogao u svakom trenutku da otpusti radnika i da radnik nakon toga gubi sva prava, kao da je sam odlučio da ode iz firme. Na taj način mnogi, ako ne i svi, ostali su bez nadoknade za nezaposlene jer sada, kada je firma praktično zatvorena, ne mogu da se prijave na biro rada.

– Plate za nas u proizvodnji bile su po dvadesetak hiljada dinara mesečno, a prekovremeni rad plaćan nam je najminimalnije što se može. I uvek nam se zakidalo. Kada bi se dogodilo da ostanemo po tri i po ili četiri sata preko radnog vremena, vlasnik je priznavao samo dva sata. Morali smo da ćutimo jer je svaka žalba ili primedba značila automatski otkaz – ispričali su nam radnici „Planet sistema”.

U niškoj policiji potvrđeno nam je da je zajedno sa inspekcijskim službama Nišavskog okruga ovog proleća započeta kontrola poslovanja firme „Planet sistem MG”, posebno što se tiče plaćanja poreza i doprinosa za radnike. Druge detalje, međutim, nismo mogli da saznamo. Nezvanično se u Nišu priča da je policija „nagazila” vlasnika firme „Planet sistem MG” u finansijskim malverzacijama i da je on brže-bolje zbog toga napustio Srbiju, a većina radnika ostala je bez posla i našla se na ulici. Takođe nezvanično saznajemo da je deo radnika iz „Planet sistema MG” ovih dana preuzela jedna druga kooperantska firma „Benetona”, čiji su pogoni takođe u krugu nekadašnjeg „Niteksa” – firma „Olimpijas”.

U „Benetonu” je potvrđeno da je „Planet sistem” radio određene poslove za ovu italijansku kompaniju, ali samo kao jedan od kooperanta. Rečeno je da se „Beneton” nije mešao u poslovnu politiku „Planet sistema”, niti je imao bilo kakav uticaj na zapošljavanja i otpuštanja radnika. Posebno je naglašeno da im nisu poznati poslovni rezultati  „Planet sistema MG Serbija”.

Italijanska kompanija „Beneton” kupila je Industriju tekstila „Niteks” 31.januara 2011.godine. Pre toga raskinuta je neuspela privatizacija „Niteksa” sa firmom „Irva-investicije” iz Beograda, vlasnika Đorđija Nicovića.

Prema dogovoru prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora, koji su potpisali tadašnji ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić i operativni direktor „Benetona” Fabio Sartori, italijanska kompanija kupila je „Niteks”za 3,5 miliona evra i preuzela obavezu investiranja 43,2 miliona evra. Tada je rečeno da će do kraja 2014. biti zaposleno oko 3.000 radnika. Država Srbija je prema ugovoru preuzela obavezu da subvencionira svako radno mesto sa po 9.000 evra prema projektu koji je realizovalo Ministarstvo ekonomije i privrednog razvoja. Planirana godišnja proizvodnja bila je između 70 i 80 miliona evra, a više od 90 odsto proizvedene robe, rečeno je tada, bilo bi namenjeno izvozu na strana tržišta.

Godinama nema nikakvih informacija iz „Benetona”. Kako saznajemo, u samoj kompaniji u Nišu zaposleno je manje od stotinak ljudi, a svi ostali radnici su pod ugovorima sa inostranim kooperantskim firmama, koje su uzele pod zakup proizvodne pogone u nekadašnjem „Niteksu”. Ne zna se ni koliko upošljavaju te kooperantske firme, jer je, kako se ističe u svakoj prilici, to „unutrašnja stvar” i firmi i samog „Benetona”. Trenutno se pominje broj od oko 1.550 radnika u svim firmama koje rade za „Beneton”…

Ne zna se, jer do informacija o tome teško može da se dođe, čak ni na koji su način, da li i kome isplaćene subvencije od po 9.000 evra po radniku, kao i da li je uopšte među kooperantima „Benetona” bilo firmi koje svoje poslovanje nisu oslanjale na „pomoć” naše države. To znaju samo u Agenciji za privatizaciju Srbije.

U Niš preseljene fabrike iz Hrvatske i Rumunije

Kako smo nezvanično saznali, posle dolaska „Benetona” u Srbiju u Niš su preseljene mašine iz fabrika u Osijeku (Hrvatska) i jednog grada u Rumuniji. Do kraja ovog leta, saznali smo takođe, u Niš bi trebalo da bude prebačena oprema iz još jednog „Benetonovog” pogona – iz Labina u Hrvatskoj, gde je bilo zaposleno oko 250 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik