Gas kroz Mađarsku devet puta skuplji

Bez autora
Jul 09 2015

Potrošači od početka meseca gas plaćaju u proseku 10,5 odsto jeftinije po kubiku. Ipak, ovo pojeftinjenje moglo bi da bude i udvostručeno ukoliko bi Mađarska smanjila cenu takse za transport "plavog energenta" koju nam naplaćuje u nekim mesecima i devet puta više od evropskog proseka! Ukoliko bi se takse za prenos gasa kroz Mađarsku smanjile za polovinu, prosečan potrošač plaćao bi i do 500 dinara manji račun za gas. Kako naša zemlja dobija gas samo iz jednog pravca, mora da prihvati basnoslovne tranzitne takse na koje nekada ode i do 14 odsto od ukupne cene energenta! O tome je govorio i prvi čovek "Gasproma", kada je govorio o kreiranju cene gasa za Evropu. Morate videti kako se formiraju cene da biste razumeli zašto se razlikuju. Slušamo i kako tržišta nisu dovoljno transparentna. Ali "Gaspromova" cena čini 45-50 odsto finalne cene. Ostalo su marže, rekao je Aleksej Miler, direktor "Gasproma".

Potrošači od početka meseca gas plaćaju u proseku 10,5 odsto jeftinije po kubiku. Ipak, ovo pojeftinjenje moglo bi da bude i udvostručeno ukoliko bi Mađarska smanjila cenu takse za transport "plavog energenta" koju nam naplaćuje u nekim mesecima i devet puta više od evropskog proseka! Ukoliko bi se takse za prenos gasa kroz Mađarsku smanjile za polovinu, prosečan potrošač plaćao bi i do 500 dinara manji račun za gas.

Kako naša zemlja dobija gas samo iz jednog pravca, mora da prihvati basnoslovne tranzitne takse na koje nekada ode i do 14 odsto od ukupne cene energenta! O tome je govorio i prvi čovek "Gasproma", kada je govorio o kreiranju cene gasa za Evropu.

- Morate videti kako se formiraju cene da biste razumeli zašto se razlikuju - rekao je Aleksej Miler, direktor "Gasproma".

- Slušamo i kako tržišta nisu dovoljno transparentna. Ali "Gaspromova" cena čini 45-50 odsto finalne cene. Ostalo su marže.

Ono što Miler naziva maržama jesu zapravo troškovi putarina, koji zajedno sa cenom gasa kreiraju iznos koji na kraju plaćaju potrošači.

Stručnjaci kažu da je evropski prosek oko tri dolara na 100 kilometara za hiljadu kubika, pa bi bilo najrealnije da tranzit susedima plaćamo 10-15 dolara za prenos 1.000 kubika gasa.

- Mađari ne pristaju na to da se taksa veže za dužinu trase, što je uvek 100. kilometar, već je naplaćuju za čitavu teritoriju - objašnjava Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

- Pošto imaju monopol, jer mi samo tako dobijamo gas, ne možemo praktično ništa. Plaćamo za 300 kilometara jer mi gas ne uzimamo, kao što se misli sa mađarsko-srpske granice, već sa mađarsko-ukrajinske.

Prosečno smo ove godine za tranzit susedima plaćali 48 dolara za 1.000 kubika gasa.

Putarina kroz Mađarsku nas je u prethodnom periodu koštala između 30 i čak 90 dolara za 1.000 kubika, u zavisnosti od količina koje smo kupali - kažu iz Agencije za energetiku.

- Iako smo tražili, nismo dobili smanjenje. Uporedne analize o tome koliko tranzit plaćaju susedi ne postoji, jer su ugovori koje mađarski "Mol" sklapa sa drugim kompanijama u domenu poslovne tajne.

"Srbijagas"

Najveći deo od ukupnih putarina, odnosno transporta koji potrošači gasa plaćaju ide mađarskom "Molu". Ipak, od ove godine, tačnije u februaru, i "Srbijagas" je uvećao cene za svoj deo transporta kroz Srbiju i to za 2,4 puta, odnosno sa 1,13 na 2,70 dinara po metru kubnom, zbog usaglašavanja sa direktivama Evropske unije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik