Brokeri: Umesto na tender, Telekom na berzu

Bez autora
Jul 09 2015

Grupacija brokersko dilerskih društava PKS-a se zalaže za listiranje Telekoma na Beogradskoj berzi, jer bi to, kako navode, pomoglo efikasnijoj privatizaciji i postizanju veće cene. Telekom je dobra kompanija za inicijalnu ponudu akcija na berzi. To je jedini model privatizacije gde bi preduzeće samo mogla da prikupi kapital, odnosno sredstva za dalji razvoj, rekao je direktor sektora za razvoj u Vajs brokeru Nenad Gujaničić na današnjoj sednici u PKS-u. On kaže da svi modeli privatizacije koje je država spominjala ili privatizacioni savetnik predočio, ne uzimaju u obzir dobrobit same kompanije jer bi se sredstva od prodaje knjižila kao privatizacioni prihod, te da ne bi išla direktno kompaniji, niti bi pomogla njenom razvoju. Gujaničić je podsetio da Telekom još nije izašao na berzu, iako, su pre više od tri godine akcije podeljene i faktički sprovedeni svi tehnički uslovi, te da nema nikakvih pravnih ni tehničkih prepreka da se to dogodi.

Grupacija brokersko dilerskih društava PKS-a se zalaže za listiranje Telekoma na Beogradskoj berzi, jer bi to, kako navode, pomoglo efikasnijoj privatizaciji i postizanju veće cene.

"Telekom je dobra kompanija za inicijalnu ponudu akcija na berzi. To je jedini model privatizacije gde bi preduzeće samo mogla da prikupi kapital, odnosno sredstva za dalji razvoj", rekao je direktor sektora za razvoj u Vajs brokeru Nenad Gujaničić na današnjoj sednici u PKS-u.

On kaže da svi modeli privatizacije koje je država spominjala ili privatizacioni savetnik predočio, ne uzimaju u obzir dobrobit same kompanije jer bi se sredstva od prodaje knjižila kao privatizacioni prihod, te da ne bi išla direktno kompaniji, niti bi pomogla njenom razvoju.

Gujaničić je podsetio da Telekom još nije izašao na berzu, iako, su pre više od tri godine akcije podeljene i faktički sprovedeni svi tehnički uslovi, te da nema nikakvih pravnih ni tehničkih prepreka da se to dogodi.

Listiranje Telekoma na Beogradskoj berzi bi, tvrdi Gujaničić, bilo značajno i za razvoj tržišta kapitala koje je u velikoj krizi poslednjih nekoliko godina.

U tom kontekstu je podsetio da su prosečni dnevni prometi na Beogradskoj berzi 2007. godine bili preko osam miliona evra, dok su prosečni dnevni prometi poslednjih par meseci od 100 do 200 hiljada evra.

Grupacija je zaključila da bi uspešna privatizacija i listiranje Telekoma na Beogradskoj berzi bilo odličan podstrek i za druga javna preduzeća u procesu njihove korporativizacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik