Ivanović: Rekordan otkup mlijeka

Bez autora
Jul 12 2015

U prvih šest mjeseci ove godine otkupljeno je 12 miliona litara mlijeka, što predstavlja rekord, kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović. Ivanović je na konferenciji za medije kazao da je u junu ukupno otkupljeno 2.305.707 litara mlijeka. U odnosu na jun 2014. to je više za 110.958 litara ili 5,06 odsto. Podsjetiću da smo značajan skok u otkupu mlijeka imali i u maju, kada je otkupljeno 2.217.878 litara mlijeka, što je u odnosu na maj 2014. više za 184.958 litara ili 9,10 odsto. Sa osjetnim povećanjem otkupa mlijeka u maju i junu, nadomješten je smanjeni otkup s početka godine, uglavnom prouzrokovan vremenskim neprilikama, kazao je Ivanović. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja otkupljena količina mlijeka u junu bila je za 117.629 litara veća u odnosu na prethodni mjesec. Otkup bi bio još veći da pojedine mljekare nisu uvele restrikciju otkupa, jer, kako kažu, ne mogu da realizuju sve prerađene količine mlijeka. Svako treba da radi svoj dio posla: mljekare i sirare da investiraju u širenje prerađivačkih kapaciteta, poljoprivrednici da dalje povećavaju proizvodnju, a Ministartsvo poljoprivrede i ruralnog razvoja da na vrijeme obezbijedi i isplati premije, navao je Ivanović.

U prvih šest mjeseci ove godine otkupljeno je 12 miliona litara mlijeka, što predstavlja rekord, kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

Ivanović je na konferenciji za medije kazao da je u junu ukupno otkupljeno 2.305.707 litara mlijeka.

"U odnosu na jun 2014. to je više za 110.958 litara ili 5,06 odsto. Podsjetiću da smo značajan skok u otkupu mlijeka imali i u maju, kada je otkupljeno 2.217.878 litara mlijeka, što je u odnosu na maj 2014. više za 184.958 litara ili 9,10 odsto. Sa osjetnim povećanjem otkupa mlijeka u maju i junu, nadomješten je smanjeni otkup s početka godine, uglavnom prouzrokovan vremenskim neprilikama”, kazao je Ivanović.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja otkupljena količina mlijeka u junu bila je za 117.629 litara veća u odnosu na prethodni mjesec.

"Otkup bi bio još veći da pojedine mljekare nisu uvele restrikciju otkupa, jer, kako kažu, ne mogu da realizuju sve prerađene količine mlijeka. Svako treba da radi svoj dio posla: mljekare i sirare da investiraju u širenje prerađivačkih kapaciteta, poljoprivrednici da dalje povećavaju proizvodnju, a Ministartsvo poljoprivrede i ruralnog razvoja da na vrijeme obezbijedi i isplati premije”, navao je Ivanović.

On ističe da su sve premije za otkupljeno mlijeko obezbijeđene i isplaćene poljoprivrednim proizvođačima na vrijeme.

“Šta je prouzrokovalo rast otkupa mlijeka? Iako se ukupan broj kooperanata koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama smanjio u odnosu na jun prošle godine za 182, povećao se broj grla po kooperantu. To znači da počinje proces ukrupnjavanja proizvođača, što smo i predvidjeli prije dvije godine. Drugi razlog je jačanje kvaliteta rasnog sastava grla, i kvalitetnije ishrane grla”, ističe ministar poljoprivrede.

On navodi da kvalitet otkupljenog mlijeka i dalje raste. "Naime, za nešo više od 26 odsto otkupljenog mlijeka poljoprivredni prozivođači su ostvarili pravo na premiju za EU kvalitet u iznosu od 0,03 eura, dok su za 6,5 odsto mlijeka ostvarili premiju za ekstra nacionalnu klasu u iznosu od 0,01 eura. To znači da je približno jedna trećina otkupljenog mlijeka odličnog kvaliteta", naveo je Ivanović.

On podsjeća da je 01. juna počela sa radom nova sirara kozjeg programa u Martinićima-Danilovgrad, koja pored prerade posjeduje i sopstvenu farmu od 300 koza, dok je u Petnjici počela probna proizvodnja nove sirare.

"To znači da se u kontinuitetu povećava broj radnih mjesta u poljoprivredi”, zaključio je Ivanović.

On kaže da je kod svih javnih poziva za dodjelu podrške zabilježen rast broja aplikanata, iznosa investicija i otvorenih radnih mjesta. Takođe, povećavaju se površine pod zasadima.

"Prema nedavno objavljenim podacima Monstat-a bilježimo rast stočnog fonda u svim kategorijama. Takođe, prema podacima Monstat-a u I kvartalu 2015. godine broj radno angažovanih u poljoprivre-dnim djelatnostima najveći je u posljednjih 24 kvartala", ističe ministar poljoprivrede.

On je za sjutra najavio otvaranje "Kuću meda". "Između 300 i 350 poljoprivrednika iz Crne Gore posjetiće druge zemlje ove godine i steći dragocjena iskustva o poslovima kojima se bave", najavio je Ivanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik