Potpisan Memorandum o sigurnosti snabdevanja gasom

Bez autora
Jul 12 2015

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je u Dubrovniku zajedno sa 14 ministara energetike centralne i jugoistočne Evrope potpisao Memorandum o zajedničkom pristupu pitanju gasne diverzifikacije i sigurnosti snabdevanja. Na drugom skupu radne grupe za gasno povezivanje centralne i jugoistočne Evrope izuzev potpisivanja Memoranduma, definisano je i šest prioritetnih projekata, a među njima povezivanje Srbije i Bugarske, koje je određeno kao drugi po značaju projekat za koji će biti obezbeđena evropska finansijska podrška. Međusobno gasno povezivanje zemalja regiona je model koji vodi do novih gasnih izvora u budućnosti. Srpski ministr enegetike stavio je potpis na dubrovački dokumet koji treba da osigura snabdevanje gasom i Srbije i celog regiona. Saglasili smo se da su to pitanja regionalnog značaja i zahtevaju zajednički pristup, da je reč o pitanjima koja će u budućnosti suštinski obezbediti energetsku bezbednost čitavog regiona i svih pojedinačnih zemalja, rekao je Antić.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je u Dubrovniku zajedno sa 14 ministara energetike centralne i jugoistočne Evrope potpisao Memorandum o zajedničkom pristupu pitanju gasne diverzifikacije i sigurnosti snabdevanja.

Na drugom skupu radne grupe za gasno povezivanje centralne i jugoistočne Evrope izuzev potpisivanja Memoranduma, definisano je i šest prioritetnih projekata, a među njima povezivanje Srbije i Bugarske, koje je određeno kao drugi po značaju projekat za koji će biti obezbeđena evropska finansijska podrška.

Međusobno gasno povezivanje zemalja regiona je model koji vodi do novih gasnih izvora u budućnosti. Srpski ministr enegetike stavio je potpis na dubrovački dokumet koji treba da osigura snabdevanje gasom i Srbije i celog regiona.

"Saglasili smo se da su to pitanja regionalnog značaja i zahtevaju zajednički pristup, da je reč o pitanjima koja će u budućnosti suštinski obezbediti energetsku bezbednost čitavog regiona i svih pojedinačnih zemalja", rekao je Antić.

Napominje da su se ministri energetike saglasili da su gasne interkonekcije između susednih država model po kome treba da se razvija budući gasni sektor.

"Za Srbiju je izuzetno značajno to što je među prioritetnim projektima, kao drugi projekat od značaja, sagledana gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske, koja u budućnosti treba da na kvalitetan način pruži odgovore na pitanje kako će Srbija obezbediti dodatne izvore snabdevanja gasom", rekao je Antić.

Podseća da diverzifikacija, energetska bezbednost i energetska sigurnost, definitivno postaju tema broj jedan u energetici i da je današnji skup u Dubrovniku "pravo mesto na kome možemo dobiti kvalitetne odgovore za budućnost našeg energetskog sektora".

Srbiji i Blakanskim državama alternativne dotoke gasa nudi i Amerika. Već rade, kažu, na projektu povezivanja Bugarske i Grčke i gasnim terminalima za tečni gas sa Hrvatskom.

"SAD su se angažovale sa EK koja radi na listi prioriteta za ovaj region. Izgradnja tih projekata ne bi samo omogućila dolazak gasa iz Azerbejdžana na jug Evrope, već i otvaranje terminala za tečni prirodni gas na grčkoj obali. To je samo jedan od načina za dopremanje gasa u Srbiju", navodi Meri Vorlik, pomoćnik zamenika američkog državnog sekret za energetsku politiku.

Dogovoreni gasovodi u najvećoj meri finasiraće se iz evropskih fondova.

Cilj Memoranduma i Akcionog plana, koji je njegov sastavni deo, jeste da se ubrza realizacija najvažnijih energetskih projekata kao deo inicijative zemalja srednje i jugoistočne Evrope o povezivanju gasovodnih mreža.

Ministar Antić boravi u Dubrovniku na poziv potpredsednika Evropske komisije za energetsku uniju Maroša Šefčoviča i evropskog komesara za energetiku Migela Arisasa Kanjetea.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik