Od 22 miliona vozila - 67 miliona eura

Bez autora
Jul 13 2015

Kroz tunel Sozina od otvaranja do sada je prošlo više od 22 miliona vozila, dok je u posljednjih deset godina, zaključno s 2014., od putarine, izdavanja bilborda i kamata na depozite prihodovano više od 67 miliona i 308 hiljada eura. Prošle godine ostvareno je 7 miliona i 200 hiljada eura prihoda, što je jedan odsto više nego 2013. Zbog povećanja i broja vozila i prihoda, ocjenjujemo ga dobrim rezultatom posebno imajući u vidu ukupni poslovni ambijent i slabije poslovanje mnogih u Crnoj Gori. Uspješno smo nastavili i prvu polovinu 2015. prihodi su veći 12,5 odsto nego u istom periodu prošle godine. Podaci pokazuju da je izgradnja tunela bila vizionarska odluka, da je opravdala očekivanja i da ulaganja u infrastrukturu treba nastaviti, kazao je izvršni direktor kompanije Monteput Osman Nurković.

Kroz tunel Sozina od otvaranja do sada je prošlo više od 22 miliona vozila, dok je u posljednjih deset godina, zaključno s 2014., od putarine, izdavanja bilborda i kamata na depozite prihodovano više od 67 miliona i 308 hiljada eura.

"Prošle godine ostvareno je 7 miliona i 200 hiljada eura prihoda, što je jedan odsto više nego 2013. Zbog povećanja i broja vozila i prihoda, ocjenjujemo ga dobrim rezultatom posebno imajući u vidu ukupni poslovni ambijent i slabije poslovanje mnogih u Crnoj Gori. Uspješno smo nastavili i prvu polovinu 2015. prihodi su veći 12,5 odsto nego u istom periodu prošle godine. Podaci pokazuju da je izgradnja tunela bila vizionarska odluka, da je opravdala očekivanja i da ulaganja u infrastrukturu treba nastaviti", kazao je izvršni direktor kompanije Monteput Osman Nurković Pobjedi.

Izgradnja tunela Sozina koštala je oko 74 miliona eura, od čega je 50 miliona obezbijedila Crna Gora, a Evropska investiciona banka odobrila je kredit od 24 miliona.

"Godišnja rata kredita sa kamatom je oko 2 miliona i 200 hiljada eura, a rok za vraćanje cijelog iznosa je do 2030.Kredit će se vraćati u skladu sa ugovorenim planom otplate i rata će svake godine biti manja, s obzirom da je veći dio kamate na kredit otplaćen ranije", rekao je Nurković.

Tunel Sozina nalazi se na koridoru auto-puta Bar-Podgorica-Andrijevica-Boljare i povezuje primorsku regiju sa centralnim dijelom Crne Gore. Dužina tunela je 4.189 metara, dok su ulazni portali na 192 metra nadmorske visine.

"Tunel je u odličnom stanju, ali je potrebna dnevna pažnja i održavanje tekuće i investiciono. Deset godina je prilično dug period i potrebno je, zbog dotrajalosti, zastarijevanja i uvođenja savremenih tehničkih dostignuća, stalno praćenje i ulaganje, da bi tunel bio bezbjedan za građane i funkcionalan, kao što je bio do sada. Od 2006. do 2014. u nabavku osnovnih sredstva, izgradnju pomoćnih objekata, modernizaciju sistema za naplatu, eksproprijaciju zemljišta i drugo uloženo je pet miliona i 296.786 eura. Obračunata amortizacija za taj period iznosi milion i 118.630 eura", kazao je Nurković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik