Boksiti bez kupca za 5,99 miliona

Bez autora
Jul 15 2015

Na oglas za prodaju imovine Rudnika boksita, po početnoj cijeni od 5,99 miliona eura, nije dostavljena nijedna ponuda. Stečajni upravnik Boksita, Mladen Marković, je na otvaranju ponuda u Privrednom sudu, kazao da se tender proglašava neuspješnim, a da će u najskorije vrijeme, najvjerovatnije do kraja mjeseca, biti raspisan novi oglas. Oglas će biti raspisan po istim uslovima, samo manjoj cijeni, najvjerovatnije oko deset odsto, rekao je Marković i dodao da je za njega iznenađenje što se niko nije javio na oglas. Stečajni upravnik Rudnika boksita oglas za prodaju imovine preduzeća putem javnog nadmetanja raspisao je 24. juna. Na prethodni tender, na kojem je početna cijena iznosila 8,55 miliona EUR, niko nije dostavio ponudu. Ponudu je naknadno dostavio nikšićki Neksan, ali je Odbor povjerilaca odbio. Neksan je za imovinu preduzeća ponudio 4,4 miliona eura, uz dodatnih 600 hiljada za rješavanje socijalnog programa.

Na oglas za prodaju imovine Rudnika boksita, po početnoj cijeni od 5,99 miliona eura, nije dostavljena nijedna ponuda.

Stečajni upravnik Boksita, Mladen Marković, je na otvaranju ponuda u Privrednom sudu, kazao da se tender proglašava neuspješnim, a da će u najskorije vrijeme, najvjerovatnije do kraja mjeseca, biti raspisan novi oglas.

“Oglas će biti raspisan po istim uslovima, samo manjoj cijeni, najvjerovatnije oko deset odsto”, rekao je Marković i dodao da je za njega iznenađenje što se niko nije javio na oglas.

Stečajni upravnik Rudnika boksita oglas za prodaju imovine preduzeća putem javnog nadmetanja raspisao je 24. juna.

Na prethodni tender, na kojem je početna cijena iznosila 8,55 miliona EUR, niko nije dostavio ponudu. Ponudu je naknadno dostavio nikšićki Neksan, ali je Odbor povjerilaca odbio. Neksan je za imovinu preduzeća ponudio 4,4 miliona eura, uz dodatnih 600 hiljada za rješavanje socijalnog programa.

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović, koji je prisustvovao otvaranju ponuda, pitao je Markovića šta će nekome Rudnik, ukoliko 21. jula dobije koncesije.

Marković je odgovorio da ne može neko da kupi koncesije, a da se ne bavi tom djelatnošću.

"Neće država dozvoliti da neko kupi koncesije, a da se zatvori Rudnik", dodao je Marković.

Ministarstvo ekonomije raspisalo je oglas za dodjelu ugovora o koncesiji za eksploataciju crvenih boksita na ležištima u nikšićkoj Župi. Ponude za ležišta Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II i Biočki stan, mogu se dostavljati do 21. jula.

Bojanović je kazao da se priča po Nikšiću da su neki zainteresovani da kupe koncesije, a da ih Rudnik ne interesuje i da će se cijena obarati.

Marković je rekao da neće dozvoliti da neko kupi koncesije, a da mu on izda put, pri čemu rudnik ne bi radio.

Bojanović je, nakon ročišta, kazao novinarima da su radnici pretpostavili da se niko neće javiti, jer je cijena velika, posebno ako se zna da se 21. jula rješava pitanje koncesija.

„Pitanje je koliko je onaj što kupi koncesije zainteresovan za Rudnike boksita“, naveo je Bojanović.

Prema njegovim riječima, Sindikat i radnici traži da se poništi tender za koncesije i raspiše novi istovremeno sa oglasom za prodaju imovine.

"Jedino na taj način bi bilo sve čisto i pošteno urađeno", ocijenio je Bojanović i dodao da se može prihvatiti samo investitor čija ponuda bude bolja od Neksanove i kada je u pitanju novčani iznos i broj radnika.

On je poručio svim nadležnim institucijama da neće dozvoliti nikom da iskopa gram rude i ko krene putem koncesija da uvuče svoje mašine na kopove.

„Branićemo to, ako treba i krvlju i oružjem da ih spriječimo. Onaj što kupi koncesije mora kupiti i Rudnike boksita, a ne za cijenu od milion, dva, nego mora dati više nego što je firma Neksan nudila“, rekao je Bojanović.

On je kazao da je jedino rješenje za radnike da se poništi konkurs za koncesije, da se iznova radi i da se u njemu da prioritet broju radnika koji treba da se primi jer ovako kako se radi, oni uopšte nijesu zaštićeni.

„Mi sindikalci ćemo zaštititi radnike - znamo na koji način, a znaju i nadležne institucije kako je to kad rudari krenu. Kopaće se na površinskim kopovima i u jamama ako treba, kopaće rudari sa našim mašinama, a ne dolazi u obzir bilo ko drugi da uđe“, poručio je Bojanović.

Rudari su polovinom juna protestovali nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca da odbije ponudu nikšićke kompanije Neksan za kupovinu Rudnika boksita. Oni su krenuli sa rudokopa Zagrad prema Nikšiću i Podgorici, ali ih je policija zaustavila u naselju Rubeža, zbog čega je devet dana u blokadi bilo 12 sela nikšićke Župe sa pet hiljada stanovnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik