CG ne kontroliše naplatu boravišne takse

Bez autora
Jul 15 2015

Direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTOCG) Željka Radak Kukavičić kazala je da se na graničnim prelazima, prilikom izlaska iz Crne Gore, ne kontroliše da li su turisti platili boravišnu taksu za boravak u našoj zemlji. Ona je rekla da su u Crnoj Gori bili iznenađeni informacijama ili "pogrešnim interpretacijama" u medijima u Srbiji da se na granici navodno kontroliše naplata boravišne takse, rekavši da to nije tačno. Mi kao turistička destinacija želimo da protok na granicama bude mnogo brži i da se gosti što manje zadržavaju i da se sve lijepe uspomene koje su ponijeli iz Crne Gore sa njima vrate, a ne da nose osjećaj lošeg odnosa na granici, rekla je Radak Kukavičić. Boravišnu taksu plaća gost kada plaća svoj boravak u smještajnom kapacitetu, što je praksa u svim turističkim destinacijama, rekla je ona i istakla da je cijena te takse u Crnoj Gori čak i niža nego u nekim gradovima u Srbiji, uključujući i Beograd.

Direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTOCG) Željka Radak Kukavičić kazala je da se na graničnim prelazima, prilikom izlaska iz Crne Gore, ne kontroliše da li su turisti platili boravišnu taksu za boravak u našoj zemlji.

Ona je rekla da su u Crnoj Gori bili iznenađeni informacijama ili "pogrešnim interpretacijama" u medijima u Srbiji da se na granici navodno kontroliše naplata boravišne takse, rekavši da to nije tačno.

"Mi kao turistička destinacija želimo da protok na granicama bude mnogo brži i da se gosti što manje zadržavaju i da se sve lijepe uspomene koje su ponijeli iz Crne Gore sa njima vrate, a ne da nose osjećaj lošeg odnosa na granici", rekla je Radak Kukavičić u intervjuu agenciji Beta.

Boravišnu taksu plaća gost kada plaća svoj boravak u smještajnom kapacitetu, što je praksa u svim turističkim destinacijama, rekla je ona i istakla da je cijena te takse u Crnoj Gori čak i niža nego u nekim gradovima u Srbiji, uključujući i Beograd.

Ona je podsjetila da osim boravišne takse postoji i prijava gostiju, što su dvije različite stvari i dodala da je prijava besplatna i da može da je izvrši sam gost ili osoba kod koje je odsjeo.

Radak Kukavičić je rekla da su zadovoljni kako je protekla turistička predsezona u Crnoj Gori, da je povećan broj noćenja u odnosu na prošlu godinu za 15 odsto kao i da je najviše bilo turista iz zapadne Evrope.

"U predsezoni dominantno učestvuju turisti sa zapadnoevropskog tržišta, dominiraju turisti prije svega sa francuskog i njemačkog tržišta, a, naravno, tržište Rusije bilježi trend rasta", rekla je ona.

Kako je navela, Crna Gora je ušla u špic sezone i proteklog vikenda je u toj zemlji boravilo oko 100.000 turista, što je za 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ona je kazala i da će u špicu sezone izvjesno dominirati turisti iz regiona, odnosno Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prema njenim riječima, podaci o posjeti nacionalnim parkovima Crne Gore pokazuju rast od 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na pozitivne trendove ukazuje i promet kroz tunel Sozina koji je veći za 12 posto, a trend rasta bilježi i aviokompanija Montenegro erlajns.

U odnosu na prošlu godinu zabilježen je rast od 50 odsto kada su u pitanju čarter letovi što ukazuje da je predsezona bila uspješna i da su sve aktivnosti koje su realizovali imale dobre rezultate, rekla je direktorka NTOCG.

Ona je kazala da je prethodnih godina urađeno dosta na poboljšanju turističke ponude u Crnoj Gori i podizanju kvaliteta smještaja i dodala da se radi na stimulaciji izgradnje smještaja visoke kategorije.

Željka Radak Kukavičić je rekla da u odnosu na prošlu godinu postoji više uređenih kupališta i da je turistička ponuda iz godine u godinu raznovrsnija, osvrnuvši se na dobru ponudu nacionalnih parkova, planina na sjeveru zemlje, staza pogodnih za ljubitelje pješačenja i biciklizma, zatim na mogućnosti raftinga i kanjoninga kao i posmatranje ptica.

Ona je napomenula i da će bezbjednosna kriza u Tunisu i ekonomska u Grčkoj uticati na rast turista u Crnoj Gori, jer Crna Gora ima imidž bezbjedne turističke destinacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik