Kabl u drugoj polovini 2016.

Bez autora
Jul 15 2015

Podmorski kabl, za koji je zadužena italijanska kompanija Terna, trebalo bi da izađe na crnogorsku obalu u drugoj polovini naredne godine, saopštio je izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović. Ovdje treba imati u vidu da može doći do pomjeranja rokova u slučaju da ispitivanje podmorja kroz hrvatske teritorijalne vode potraje duže od planiranog, kao i nabavka dodatnog kabla. Prva dionica kabla u dužini od 137 kilometara je postavljena, tako da polaganje kabla ide brzo, rekao je Bulatović. On je dodao da se trafostanica Lastva, na koju će se prikljuciti dalekovod od Pljevalja, postojeći dalekovod Podgorica-Trebinje, kao i podmorski kabl preko konvertorskog postrojenja, uveliko radi. Izvođac je, kako je rekao, na terenu i očekuje se da neće biti većeg kašnjenja i nepredviđenih dešavanja.

Podmorski kabl, za koji je zadužena italijanska kompanija Terna, trebalo bi da izađe na crnogorsku obalu u drugoj polovini naredne godine, saopštio je izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović.

"Ovdje treba imati u vidu da može doći do pomjeranja rokova u slučaju da ispitivanje podmorja kroz hrvatske teritorijalne vode potraje duže od planiranog, kao i nabavka dodatnog kabla. Prva dionica kabla u dužini od 137 kilometara je postavljena, tako da polaganje kabla ide brzo", rekao je Bulatović u intervjuu Pobjedi.

On je dodao da se trafostanica Lastva, na koju će se prikljuciti dalekovod od Pljevalja, postojeći dalekovod Podgorica-Trebinje, kao i podmorski kabl preko konvertorskog postrojenja, uveliko radi.

Izvođac je, kako je rekao, na terenu i očekuje se da neće biti većeg kašnjenja i nepredviđenih dešavanja.

“Što se tiče dalekovoda od Lastve do Čeva, nažalost, izvođac još nije na terenu, ali se pocetak radova očekuje brzo. Rok za početak radova je 21. jul. U posljednjoj fazi je izrada projektne dokumentacije,dok su naše ekipe na terenu i u saradnji sa Upravom za nekretnine radena obezbjeđivanju pristupa stubnim mjestima i gradilištu”, kazao je Bulatović.

Za dalekovod od Čeva do Pljevalja takođe je u izradi projektna dokumentacija i, kako je naveo, očekuje se brzi poćetak radova, tako da se može reći da je dinamika izgradnje kompletnog dalekovoda od Lastve do Pljevalja relativno dobra, s obzirom na veličinu i kompleksnost projekta.

“Naravno, iz ugla menadžmenta, koji ima jasne rokove, i pored toga što su zaposleni u CGES-u konstantno na terenu, uvijek se čini da može bolje”, rekao je Bulatović.

Na pitanje da li je obezbijeđena konstrukcija finansiranja za crnogorski dio vezan za kabl, Bulatović je saopštio da je ona odavno zatvorena, zahvaljujuci veoma pozitivnim pokazateljima isplativosti projekta, kao i značaju koji ima za elektroenergetske sektore zemalja Balkana i Italije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik