Usvojen zakon o konverziji građevinskog zemljišta

Bez autora
Jul 16 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović saopštila je danas da je Skupština Srbije većinom glasova usvojila Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem uz naknadu. Mihajlović je ocenila da će ovaj dokument, čiji je predlagač resorno ministarstvo, konačno u Srbiji omogućiti svojinsku transformaciju zemljišta na koju se čekalo godinama. Ovo zakonsko rešenje, kako je ocenila, podstaći će gradnju, zapošljavanje i rast investicija u građevinarstvu, koje će posledično imati veći udeo u BDP-u Srbije. Prema njenim rečima, ovo je zakon na koji Evropska komisija nije imala nijednu primedbu, što se do sada nikada nije desilo ili se retko dešavalo.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović saopštila je danas da je Skupština Srbije većinom glasova usvojila Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem uz naknadu.

Mihajlović je ocenila da će ovaj dokument, čiji je predlagač resorno ministarstvo, konačno u Srbiji omogućiti svojinsku transformaciju zemljišta na koju se čekalo godinama.

Ovo zakonsko rešenje, kako je ocenila, podstaći će gradnju, zapošljavanje i rast investicija u građevinarstvu, koje će posledično imati veći udeo u BDP-u Srbije.

Prema njenim rečima, ovo je zakon na koji Evropska komisija nije imala nijednu primedbu, što se do sada nikada nije desilo ili se retko dešavalo.

Zakon su, pozitivnim mišljenjima, podržala i sva ministarstva u Vladi Srbije, relevantne institucije i investitori okupljeni oko Privredne komore Srbije, Američke privredne komore u Srbiji, Saveta stranih investitora, kao i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Cilj zakona o konverziji jeste oživljavanje posrnule građevinske industrije.

On će biti i trajni izvor dodatnih prihoda iz povećane zaposlenosti jer će samo sa jednog hektara na kojem počne da se gradi građevinska industrija generisati prihod od 3,5 miliona evra.

Taj zakon će omogućiti onima koji po prethodnom zakonu nisu mogli da grade, a kupili su preduzeće ili građevinsko zemljište, da počnu sa izgradnjom.

Zakon stupa na snagu osam dana od objavljivanja u „Službenom glasniku“, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik