Početnicima u biznisu povoljna finansijska linija

Bez autora
Jul 18 2015

Nakon uspješne realizacije povoljne finansijske linije za privrednike s područja Novog Grada, koju Općina Novi Grad Sarajevo već treću godinu realizira u saradnji sa Bosna Bank International, kao jednu od mjera podsticaja privredi i zapošljavanju, od ove godine je, po prvi put omogućen i plasman sredstava za finansiranje početnika u biznisu.Imajući u vidu činjenicu da je poduzetnicima koji tek pokreću svoj biznis otežan pristup finansiranju, jer nemaju kreditnu historiju niti kolateral, a prepoznajući značaj svakog novootvorenog privrednog subjekta, bilo fizičkog (obrt) ili pravnog (d.d i d.o.o), Općina Novi Grad Sarajevo je u ovoj godini omogućila pristup jednoj posebno kreiranoj finansijskoj liniji za START-UP.

Nakon uspješne realizacije povoljne finansijske linije za privrednike s područja Novog Grada, koju Općina Novi Grad Sarajevo već treću godinu realizira u saradnji sa Bosna Bank International, kao jednu od mjera podsticaja privredi i zapošljavanju, od ove godine je, po prvi put omogućen i plasman sredstava za finansiranje početnika u biznisu.

Imajući u vidu činjenicu da je poduzetnicima koji tek pokreću svoj biznis otežan pristup finansiranju, jer nemaju kreditnu historiju niti kolateral, a prepoznajući značaj svakog novootvorenog privrednog subjekta, bilo fizičkog (obrt) ili pravnog (d.d i d.o.o), Općina Novi Grad Sarajevo je u ovoj godini omogućila pristup jednoj posebno kreiranoj finansijskoj liniji za START-UP. Ovaj projekat je nastavak i proširenje saradnje sa BBI bankom koja, kao i Općina Novi Grad Sarajevo ima zajednički interes za pružanjem podrške razvoju našeg društva.

Na ovaj način onima koji imaju dobre poslovne ideje i žele da se bave biznisom, a ne mogu da dođu do sredstava, omogućeno je da dođu do tzv. start-up malih kredita. Kroz ove kredite oni mogu pokrenuti svoje poslovne ideje i zaspoliti sebe i druge. Minimalni iznos finansiranja je 2.000 KM, a maksimalni 20.000 KM.
Putem finansijske linije za početnike u biznisu, za ovu kategoriju će biti na raspolaganju fond u iznosu od 500.000 KM po profitnoj marži od 1,79 posto za kratkoročna finansiranja (do 12 mjeseci) do 2,49 posto za dugoročna finansiranja (do 36 mjeseci).

Prioritet u korištenju sredstava će imati programi koji obezbjeđuju samozapošljavanje i novo zapošljavanje, mladi (do 35 godina), invalidi, demobilisani borci, žene, te programi koji potiču proizvodnju za izvoz.

Zainteresirani građani detaljnije informacije o načinu prijave na ovaj program, mogu dobiti u najbližoj poslovnici BBI banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik