SAD obnovile Srbiji status povlašćene nacije u trgovini

Bez autora
Jul 18 2015

Program GSP omogućava povlašćeni bescarinski izvoz u SAD za gotovo 5.000 proizvoda iz 122 odabrane zemlje i teritorije, uključujući i Srbiju, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije (PKS).Pravo na bescarinski tretman po GSP programu Srbiji je isteklo 31. jula 2013. godine, pa su kompanije iz Srbije morale da plaćaju carinu pod uslovima normalnih trgovinskih odnosa na robu koja je ranije bila na režimu bescarinskog uvoza u SAD.

Program GSP omogućava povlašćeni bescarinski izvoz u SAD za gotovo 5.000 proizvoda iz 122 odabrane zemlje i teritorije, uključujući i Srbiju, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije (PKS).

Pravo na bescarinski tretman po GSP programu Srbiji je isteklo 31. jula 2013. godine, pa su kompanije iz Srbije morale da plaćaju carinu pod uslovima normalnih trgovinskih odnosa na robu koja je ranije bila na režimu bescarinskog uvoza u SAD.

Kako stoji u saopštenju, nova odluka Kongresa omogućava retroaktivnost od 31. jula 2013. godine, tako da će carinska služba SAD (U.S. Customs and Border Protection CBP) izvršiti povraćaj carina koje su izvoznici iz Srbije platili tokom prekida GSP tretmana.

Izvoznici mogu da očekuju povraćaj novca 90 dana od obrade podataka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik