Puna kontrola neregistrovanih subjekata od 30. jula

Bez autora
Jul 18 2015

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će primena Zakona o inspekcijskom nadzoru, u delu kojim se uređuje postupanje inspekcija prema neregistrovanim subjektima, početi od 30. jula.U saopštenju se navodi da će ovaj zakon početi sa primenom i prema poslodavcima koji zapošljavaju radnike „na crno“. Primenom ovih odredaba Zakona o inspekcijskom nadzoru, Vlada Srbije staje na put nelegalnom poslovanju i nelojalnoj konkurenciji, i odlučna je u nameri da smanji sivu ekonomiju i korupciju.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će primena Zakona o inspekcijskom nadzoru, u delu kojim se uređuje postupanje inspekcija prema neregistrovanim subjektima, početi od 30. jula.

U saopštenju se navodi da će ovaj zakon početi sa primenom i prema poslodavcima koji zapošljavaju radnike „na crno“.

Primenom ovih odredaba Zakona o inspekcijskom nadzoru, Vlada Srbije staje na put nelegalnom poslovanju i nelojalnoj konkurenciji, i odlučna je u nameri da smanji sivu ekonomiju i korupciju.

Kao primer poslovanja neregistrovanih subjekata Ministarstvo navodi organizovanu proizvodnju tekstilnih proizvoda u stanovima, kućama, podrumima i pomoćnim objektima sa zapošljavanjem radnika “na crno” i krivotvorenjem zaštićenih robnih marki.

Takođe, primer za to su i stomatološke ordinacije, proizvodnja i isporuka hrane bez ispunjavanja sanitarnih, higijenskih, bezbednosnih i drugih standarda, klanice i mesare, prodaja robe neprehrambenog tipa pored pijaca, prevoz putnika, predškolske ustanove i domovi za negu starih osoba, nelegalna gradnja, parkirališta i drugo.

Potpredsednik Vlade i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički podsetila je tim povodom na to da nadležne inspekcije više neće moći da se odriču odgovornosti za neregistrovane subjekte, koji su najočitiji primer sive ekonomije.

Ona je naglasila da su do sada samo neke inspekcije kontrolisale neregistrovane subjekte, dok je to sada obaveza za sve.

Svaka inspekcija dužna je da reaguje na indikacije o poslovanju neregistrovanih subjekata i sprovodi inspekcijsku kontrolu i mere prema njima, zaključila je Udovički.

Od 30. jula počinje i primena zakona u pogledu inspekcijskog uviđaja u stambenom prostoru kada neregistrovani subjekat obavlja delatnost u takvom prostoru.

Inspekcijska kontrola neregistrovanih subjekata koji obavljaju delatnost u stambenom prostoru do sada je bila neuređena i javljali su se problemi u praksi.

Prema Zakonu o inspekcijskom nadzoru, uviđaj u stambenom prostoru može se izvršiti uz pristanak držaoca ili naredbu nadležnog suda, a cela procedura je zakonski uređena.

Udovički je u tom kontekstu istakla značaj USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, koji se, pored podrške u pripremi Zakona o inspekcijskom nadzoru, ogleda i u kontinuiranoj podršci za njegovu pravilnu primenu.

U tom cilju, posebna radna grupa koju je obrazovala Udovički, pripremila je smernice kojima se daju informacije i metodološka usmerenja inspekcijama za postupanje prema neregistrovanim subjektima i obavljanje uviđaja u stambenom prostoru u postupku inspekcijskog nadzora.

Svi zainteresovani smernice mogu preuzeti sa sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Dijagram postupka inspekcijskog nadzora prema neregistrovanom subjektu možete pogledati ovde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik