Šta su donele izmene Zakona o radu?

Bez autora
Jul 19 2015

Prošlo je godinu dana od kada je izmenjen Zakon o radu. Vlada je tada obećala da će te promene omogućiti dolazak stranih investitora i nova radna mesta, sindikalci međutim kažu da taj Zakon nije doneo ništa dobro.S druge strane, iz Ministarstva za rad, poručuju da se rezultati zakona ne mogu svoditi samo na strane investitore, a paušalne ocene sindikata ne vode ozbiljnom socijalnom dijalogu.

Prošlo je godinu dana od kada je izmenjen Zakon o radu.

Vlada je tada obećala da će te promene omogućiti dolazak stranih investitora i nova radna mesta, sindikalci međutim kažu da taj Zakon nije doneo ništa dobro.

S druge strane, iz Ministarstva za rad, poručuju da se rezultati zakona ne mogu svoditi samo na strane investitore, a paušalne ocene sindikata ne vode ozbiljnom socijalnom dijalogu.

Izmenjen Zakon doneo je samo smanjenje zarada i još lošiji socijalni dijalog,smatraju u Samostalnom sindikatu Grada Novog Sada i dodaju da su oni upozoravali na to da će radnici tim izmenama samo izgubiti svoja prava koja su godinama sticali.

Poslodavci su lane podržali deo izmenjenog Zakona koji se odnosi na fleksibilnija otpuštanja i zapošljavanja. Oni smatraju da niko nije mogao da očekuje da će se delimičnom izmenom Zakona, stvoriti povoljan poslovni ambijent za strane investitore, odnosno da će oni dolaziti više nego ranije.

U saopštenju Ministarstva rada piše da su nerealna očekivanja SSS Grada Novog Sada da će se posle izmena Zakona o radu rešiti svi problemi i obnoviti novosadska industrija. Za obnavljanje i unapređenje domaće industrije potrebno je obezbediti pre svega, ekonomske uslove i povoljno poslovno okruženje za industrijski i privredni rast, poručuju iz resornog ministarsva i dodaju da, Zakon o radu jeste jedan od preduslova za ulaganje u privredu ali nije jedini niti odlučujući.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik