Zbog krize zabilježen pad prodaje struje iz BiH, i to za 100 milijuna maraka

Bez autora
Jul 20 2015

Tri elektroprivrede domaćim i kupcima iz regije u 2014. prodale su sto milijuna KM manje struje u odnosu na godinu prije, stoji u izvješću o radu Državne regulatorne komisije za el. energiju u 2014. o kojem su raspravljali državni izaslanici u Domu naroda. Razlog za pad prodaje struje krajnjim kupcima leži u negativnim ekonomskim kretanjima, financijskoj krizi koja se u BiH i državama regije osjeća još od 2008. Ukupna prodaja struje na domaćem i inozemnom tržištu od Elektroprivrede HZ HB, Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede RS-a, u prošloj godini iznosila je oko 1,7 milijardi KM. Iako je zabilježen minus od 100 milijuna, elektroenergetski subjekti u BiH su ipak ostvarili dobit od 35 milijuna KM. Ukupna potrošnja struje manja je za 2,8% u odnosu na 2013. pri čemu je potrošnja kupca priključenih na mrežu prijenosa zabilježila pad od 8,1%, dok je distributivna potrošnja manja za 0,9%. Trend pada potrošnje struje u BiH nastavljen je kao posljedica smanjene potrošnje industrijskih kupaca.

Tri elektroprivrede domaćim i kupcima iz regije u 2014. prodale su sto milijuna KM manje struje u odnosu na godinu prije, stoji u izvješću o radu Državne regulatorne komisije za el. energiju u 2014. o kojem su raspravljali državni izaslanici u Domu naroda.

Pad prodaje

Razlog za pad prodaje struje krajnjim kupcima leži u negativnim ekonomskim kretanjima, financijskoj krizi koja se u BiH i državama regije osjeća još od 2008. Ukupna prodaja struje na domaćem i inozemnom tržištu od Elektroprivrede HZ HB, Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede RS-a, u prošloj godini iznosila je oko 1,7 milijardi KM. Iako je zabilježen minus od 100 milijuna, elektroenergetski subjekti u BiH su ipak ostvarili dobit od 35 milijuna KM. Ukupna potrošnja struje manja je za 2,8% u odnosu na 2013. pri čemu je potrošnja kupca priključenih na mrežu prijenosa zabilježila pad od 8,1%, dok je distributivna potrošnja manja za 0,9%, stoji u izvješću čije detalje donosi "Večernji list BiH". Trend pada potrošnje struje u BiH nastavljen je kao posljedica smanjene potrošnje industrijskih kupaca. Tako je Aluminij Mostar u 2014. potrošio 236 GWh manje u odnosu na 2013. Povoljne hidrološke prilike, veliki broj dana s oborinama rezultirao je padom cijene struje na tržištu koja se u prošloj godini mogla kupovati od 40-45 eura po megavat satu (MWGh). Razlozi za relativno nisku cijenu mogu se tražiti u posljedicama ekonomske krize, ili kako se navodi u izvješću u čijem smo posjedu, prodajom velike količine struje iz država koje imaju značajan udio u proizvodnji iz nuklearnih i termoelektrana kao što su Bugarska ili Ukrajina. Na pad cijena struje utjecao je rast proizvodnje struje iz obnovljivih izvora kao što su vjetroelektrane, kojih je najviše sagrađeno na prostoru Rumunjske, stoji na portalu Vecernji.ba. Iako je cijena struje na tržištu relativno mala, to nije spriječilo domaće bh. proizvođače da podignu cijenu koja je za 2014. bila veća za oko 0,2 posto. Udruge za zaštitu potrošača traže od vlasti korekciju po kojoj se cijena struje ne bi mogla povećavati za korisnike, ako postoje viškovi i ako je cijena u stalnom padu, kao što je to slučaj za posljednje dvije godine.

Ispaštaju krajnji kupci

Reagirao je Ured ombudsmana za zaštitu potrošača napominjući kako se cijena struje ne može povećavati sve dok za to nisu ispunjeni vanjski i unutarnji razlozi. "Na svjetskom tržištu padaju cijene struje i ostalih energenata, a unutrašnji čimbenici, hidrološka slika i izvozni rezultati bili su pozitivni", reagirali su ombudsmani nakon poskupljenja početkom godine. Iz elektroprivreda tvrde da se cijena povećava i zbog povećanja naknada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik